Eşti aici

Vreauinfo.md: o nouă platformă care automatizează solicitarea informațiilor de interes public

29 Iunie 2018
1049 de afişări
Asociaţia Obștească Juriștii pentru Drepturile Omului a lansat pe 29 iunie platforma VreauInfo.md, care facilitează solicitarea informațiilor de interes public. Astfel, atât întrebările, cât și răspunsurile vor fi publicate pe site-ul respectiv. Reprezentanții Asociației sunt de părere că acest site va fi util nu doar cetățenilor, ci și jurnaliștilor de investigație, reprezentanților societății civile și activiștilor civici.

Instituțiile publice sunt scutite, la rândul lor, de cheltuieli poștale și pentru imprimare, mai spun aceștia.

„Platforma va asigura economie de timp, eforturi și resurse logistice pentru ambele părți ale procesului”, a menționat Lilia Ioniță, coordonatoare de proiecte la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției.

Platforma conține o listă de instituții publice, din care cetățenii pot selecta autoritatea căreia doresc să-i adreseze o solicitare. Instituția care recepționează solicitarea urmează să răspundă pe aceeași cale. Totodată, persoana care dorește să înainteze o cerere către o instituție publică va avea posibilitatea să verifice dacă nu cumva la întrebarea sa a fost deja formulat un răspuns în cadrul solicitărilor adresate anterior acelei instituţii.

„Cererile sunt publice și considerăm că aceasta va responsabiliza instituțiile pentru a răspunde complet și în termenii prevăzuți de lege”, susține Stela Pavlov, directoare de proiect la Asociația Juriștii pentru Drepturile Omului.

Platforma a fost creată în cadrul proiectului „Respectarea dreptului la informație de interes public prin intermediul litigării cu caracter strategic și prin crearea unei platforme de acces la informație”, finanțat de Freedom House, un partener al Internews în implementarea proiectului multianual finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M).