Eşti aici

Ziua Internațională a dreptului de a ști

28 Septembrie 2017
4683 de afişări
La 28 septembrie se marchează Ziua internațională a dreptului de a ști, care promovează accesul liber la informațiile oficiale și transparența în procesul decizional.

Decizia de a sărbători și de a promova ziua de 28 septembrie ca Zi internațională a dreptului de a ști a fost luată în ultima zi a Conferinței despre libertatea de informare, care s-a desfășurat în Bulgaria, la Sofia, între 26 și 28 septembrie 2002. La conferință au luat parte reprezentanți ai organizațiilor pentru Libertatea de Informare (FOI) din 15 de țări, dar și reprezentanți ai organizațiilor internaționale active în domeniul informării.

Moldova de asemenea face parte din comunitatea țărilor care marchează această zi prin diferite activități. Centrul pentru Jurnalism Independent prin acțiunile sale pledează pentru un cadru legal cât mai bun în domeniul accesului la informație și pentru aceasta a lansat campania „O lege mai bună pentru jurnaliști, un cetățean mai informat” în cadrul căreia a fost lansat spotul „Accesul la informație este garantat prin lege”, a organizat o serie de dezbateri publice privind modificarea și completarea cadrului legal cu privire la accesul la informație.

Un succes este adoptarea modificărilor înaintate de CJI pentru mărirea cuantumului amenzii prevăzute la art. 71 din Codul Contravențional pentru refuzul de a furniza informații, modificări care au intrat în vigoare în martie 2017. Sperăm aceste modificări să responsabilizeze funcționarii publici responsabili de oferirea informației de interes public în termeni utili.