Eşti aici

România și Moldova semnează, joi seară, acordul ce permite revenirea TVR la Chișinău

12 Septembrie 2013
2090 de afişări

România și Moldova semnează, joi, la ora 18.00, la București, acordul de colaborare ce va permite redeschiderea studioului teritorial TVR din Chişinău, potrivit agendei premierului român Victor Ponta. Evenimentul va avea loc la sediul TVR din București, iar presa va putea participa. Mai devreme, în jurul orei 15.00, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) din România Bogdan Aurescu și viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Moldova, Valeriu Chiveri, vor face și ei declarații pentru presă.

Potrivit unui memorandum avizat marți de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) român și citat de agenția Mediafax, TVR 1 va reveni în Moldova prin cablu, nu în eter. Evz.md a arătat, joi, că licențele pe care le deținea SRTv în Moldova înainte de 2007 au ajuns între timp la firma off-shore Telefe M International, care ar fi fost controlată de omul de afaceri Vladimir Plahotniuc. Astfel, pe acea frecvență se transmite acum TV 2 Plus, deținut de Telefe M International.

O delegație condusă de ministrul Justiției, Oleg Efrim și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Valeriu Chiveri, s-a deplasat miercuri în România pentru a finaliza negocierile și a semna acordul de colaborare. Documentul, care prevede că și România va retransmite programele Moldova 1 odată cu revenirea TVR 1 la Chișinău, reprezintă un comprimis pentru a scoate de pe rol la Curtea Europenă a Drepturilor Omului (CEDO) dosarul în care Societatea Română de Televiziune (SRTv) a dat în judecată guvernul Moldovei, arată Mediafax citând din memorandum.

Oficialii moldoveni au fost cei care, în iulie, au propus semnarea acestui acord pentru avansarea negocierilor privind revenirea TVR în Moldova pe cale amiabilă. Propunerea reprezintă o "formă de blocare a unor pretenţii ale altor operatori care ar invoca precedentul revenirii SRTv în Republica Moldova", arată Mediafax, citând din memorandumul avizat de CNA.

Acordul, care nu este public, cuprinde şapte articole ce stipulează că România şi Moldova își vor garanta reciproc libertatea de recepție și de retransmitere, indiferent de modalitatea de transmitere sau de retransmitere, fără a impune nicio condiţie, fără licenţă sau autorizare prealabilă.

De asemenea, distribuitorii care retransmit programe prin rețele de comunicații electronice vor include gratuit în ofertele lor și serviciile de programe ale radiodifuzorilor publici, "aşa cum sunt ele notificate autorităţilor de reglementare în domeniul programelor audiovizuale din statele părţilor şi sub rezerva deţinerii drepturilor de retransmisie a programelor difuzate pe teritoriile statelor ambelor părţi". Documentul este valabil 10 ani, cu posibilitatea prelungirii automate pe alți 10 ani dacă niciuna din părți nu va comunica, cu cel puțin șase luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate, că dorește încetarea acestuia.

sursa foto: www.tvr.ro