Eşti aici

Mai mulți jurnaliști din Rusia au fost reținuți în timp ce reflectau protestele antirăzboi

01 Martie 2022
388 de afişări
În seara zilei de 24 februarie, mai mulți jurnaliști și angajați mass-media din Federația Rusă au fost reținuți de poliție și forțele de securitate în timp ce reflectau mitinguri în întreaga țară împotriva războiului din Ucraina, scrie Platforma pentru Protecția Jurnalismului si Siguranța Jurnaliștilor

Potrivit sursei, trei corespondenți ai serviciului rus Radio Europa Liberă/Radio Liberty au fost arestați la Moscova în timp ce reflectau protestul. Ei au fost transportați la o secție de poliție din apropiere și eliberați fără a fi acuzați de ceva la scurt timp după incident. 

Platforma susține că a identificat mai multe relatări despre alți jurnaliști reținuți sau care se confruntă cu presiuni din partea oficialilor de securitate, în ciuda faptului că erau identificați în mod clar drept reprezentanți ai presei. 

Spre exemplu, la Sankt Petersburg, corespondentul Interfax Dmitrii Gavrilov a fost reținut în timpul unui miting, atunci când făcea o fotografie a unui afiș „Nu războiului”. El ar fi participat la demonstrație în calitate de profesionist. Poliția a refuzat să-l elibereze după ce acesta și-a arătat legitimația de jurnalist. În orașul Pskov, redactorul-șef al ziarului Pskovskaia Gubernia, Denis Kamaliaghin, și trei dintre colegii săi au fost reținuți. Natalia Vasilieva, corespondentă la Moscova pentru ziarul britanic Telegraph, a relatat că a fost reținută pentru scurt timp de poliție în capitală. Niciunul nu s-a confruntat cu protocoale penale sau civile și toți au fost eliberați în aceeași noapte. 

Grupurile internaționale pentru libertatea presei au condamnat arestările și le-au calificat drept „încercări de a reduce la tăcere reportajele din Rusia despre mișcarea împotriva războiului”.

Sursa foto: Zaks.ru