Eşti aici

Agenția publică de știri a Belarusului a alterat discursul unui comisar european

20 Septembrie 2013
2013 afişări

Agenția publică de știri a Companiei de Stat pentru Radio și Televiziune din Belarus a publicat, în 13 septembrie, un discurs trunchiat al comisarului european Stefan Fule din timpul plenului Parlamentului European de la Strasbourg, care avusese loc cu două zile în urmă, potrivit EaP Media Freedom Watch. Discursul oficialului european s-a referit și la presiunea exercitată de Rusia asupra țărilor din Parteneriatul Estic.

De asemenea, versiunea transmisă de televiziunea de stat îl arată pe Stefan Fule spunând că "UE este interesată în principal de strânsele relații tradiționale ale partenerilor săi estici cu Moscova" și adăugând că Bruxelles-ul va acorda asistență Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan pentru a se alinia la standardele europene și internaționale.

Drept răspuns, delegația UE a transmis presei din Belarus întregul mesaj al comisarului european. El spusese, de fapt, că aderarea la Uniunea Vamală nu este compatibilă cu integrarea într-o zonă de comerț profund liber, precum aceea care se negociază cu Moldova, Ucraina, Georgia și Armenia. Principalul motiv, potrivit lui Fule, nu sunt diferențele ideologice, ci cele economice și legale.

El a mai spus că, fără îndoială, țările din Parteneriatul Estic for putea să își întărească cooperarea cu Uniunea Vamală sau chiar să participe ca observatori. Oficialul a subliniat însă că Acordul de creare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DFCTA) între UE și țările Parteneriatului este necesar și nu a fost gândit să provoace neplăceri Rusiei. "Din contră, Rusia va avea beneficii mari din integrarea țărilor Parteneriatului Estic în economia Europeană. Viziunea noastră este ca, pe termen lung, toate aceste acorduri să contribuie la crearea unui spațiu economic comun de la Lisabona la Vladivostok", a spus Stefan Fule.

Astfel, el a încurajat partenerii UE să-și întărească relațiile cu Rusia, la fel cum își întăresc relațiile cu UE. Totuși, această apropiere trebuie să respecte acordurile de asociere și cele de liber schimb cu UE, a conchis Fule.

sursa foto: www.moldoveanul.md