Eşti aici

Libertatea presei în țările Parteneriatului Estic 2014: rezultate și prognoze

09 Februarie 2015
1658 de afişări
Experți din domeniul mass-media și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale de media din statele Parteneriatului Estic s-au reunit luni, 9 februarie, la Kiev (Ucraina), pentru a face totalurile activității în comun în cadrul proiectului „Monitorizarea Libertăţii Presei în Ţările Parteneriatului Estic” (ENP East Media Freedom Watch), implementat de Internews Ucraina cu suportul Uniunii Europene, informează mediafreedomwatch.org.
 
În cadrul conferinței internaționale, participanții au prezentat situația libertăţii presei din șase state ale Parteneriatului Estic - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina  - prin prisma celor mai importante evenimente, reforme, tendințe regionale și provocări ce au fost înregistrate pe parcursul a doi ani de implementare a proiectului (martie 2013 – februarie 2015).
 
Programul de lucru a inclus mai multe comunicări și discuții despre situația mass-media din Georgia, Moldova și Ucraina în contextul relațiilor de apropiere cu Uniunea Europeană; respectarea drepturilor jurnaliștilor și protejarea dreptului la libertatea de exprimare în Azerbaidjan, Armenia și Belarus; securitatea informațională în statele Parteneriatului Estic, în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina.
 
Participanții la eveniment și-au împărtășit cele mai bune practici legate de protejarea libertății media în țările Parteneriatului Estic, s-au informat despre principalele provocări și amenințări cu privire la libertatea presei și respectarea drepturilor jurnaliștilor, s-au solidarizat pentru a rezolva problemele comune.
 
Proiectul de monitorizare a Libertăţii Presei în Ţările Parteneriatului Estic a inclus relatarea evenimentelor din domeniul mass-media din cele șase state ale Parteneriatului Estic, publicarea de ştiri și studiilor trimestriale axate pe libertatea presei, cu stabilirea Indicelor de libertate a presei şi realizarea, în baza acestora, a clasamentelor ţărilor în spațiul Parteneriatului Estic.
 
Amintim că potrivit rezultatelor ediţiei  a VI-a a Indiceluil Libertății Presei, R. Moldova şi-a menţinut poziţia, ocupând locul doi, după Georgia, care se află pe prima poziție. Locul trei a revenit Ucrainei, urmată de Armenia, Azerbaidjan și, pe ultimul loc, de Belarus. Indicele reprezintă suma notelor acumulate de fiecare ţară ce face parte din Parteneriatul Estic la patru categorii – Politică, Practică, Audiovizual, Internet și new-media.
 
La realizarea proiectului „Monitorizarea Libertăţii Presei în Ţările Parteneriatului Estic” și-au adus contribuția: Internews-Ucraina, Yerevan Press-Club (Armenia), Yeni Nesil Journalists Union (Azerbaidjan), Green Mile Association (Georgia), Centrul Independent de Jurnalism (Moldova) și parteneri din Belarus. Mai multe informații despre proiect pot fi găsite pe site-ul http://mediafreedomwatch.org/ru/.