Eşti aici

The Guardian: Presa din Turcia este pusă sub presiune

23 Martie 2015
1755 de afişări
În ultimii ani, s-au înteţit atacurile asupra jurnaliştilor în Turcia, iar autocenzura a devenit o regulă. Multe redacții din această ţară „seamănă mai degrabă cu o închisoare deschisă, decât cu un colectiv creativ, iar redacțiile așa-numitor instituții mass-media centrale sunt cuprinse de frică”, scrie ziarul britanic The Guardian. Potrivit Uniunii Jurnaliștilor din Turcia, doar 1,5% din jurnaliștii turci sunt membri ai uniunilor profesionale.

Un nou dosar împotriva unui jurnalist turc a fost deschis la 19 martie 2015. Mine Bekiroglu, de 28 de ani, a fost condamnată la cinci luni de închisoare din cauza unui comentariu împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan, pe care l-a plasat pe Facebook. Săptămâna trecută, o studentă a fost condamnată la 14 luni după ce l-a numit pe Erdogan „dictator”.

Potrivit Raportului pentru anul 2014 al Rețelei de comunicații independente (Independent Communication Network, BIA), 22 de jurnaliști din Turcia se află acum în închisoare, iar în ultimii trei ani 61 de reprezentanţi mass-media din această ţară au fost găsiți vinovați de defăimarea lui Erdogan.

Autorul articolului din The Guardian acuză guvernul de situația cu care jurnaliștii turci se confruntă zilnic: „Acesta este un sistem bazat pe corupție, care cere complicitate deplină. Dacă Erdogan sau consilierii săi nu solicită directorilor și redactorilor instituțiilor de presă să facă propagandă sau să aplice cenzura, acest lucru îl fac chiar proprietarii mass-media”.

Și „Reporterii fără frontiere” au semnalat anumite abuzuri în Turcia, în special, în domeniul digital, după încercarea guvernului de a închide câteva pagini web.

Potrivit clasamentului Freedom House, situația presei din Turcia este „neliberă” din cauza relațiilor tensionate care există între putere şi mass-media.

 

Sursa foto: http://i.guim.co.uk