Eşti aici

Siguranța jurnaliștilor - o chestiune îngrijorătoare în Serbia

30 Martie 2015
1114 afişări
Federația Europeană a Jurnaliștilor (FEJ) a comentat lansarea Raportului lui Nils Muižnieks, Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, realizat în urma vizitei sale în Serbia în perioada 16-20 martie 2015.

Potrivit FEJ, în ceea ce ține de libertatea presei, Comisarul a salutat adoptarea în august 2014 a trei legi importante privind mass-media din Serbia, ce au drept scop să asigure pluralismul mediatic și transparența proprietății mass-media. Cu toate acestea, înaltul oficial european și-a exprimat regretul că implementarea acestor legi și alte chestiuni din domeniul mass-media "se discută într-un context puternic polarizat și politizat”.

Îndemnând autoritățile să se abțină de la acțiuni și declarații care ar putea avea un efect de descurajare a presei, Nils Muižnieks a făcut apel la actorii din domeniul mass-media să reflecte asupra chestiunilor de jurnalism etic și să ia măsurile necesare "pentru a consolida standardele și practicile relevante”.

„Siguranța reprezentanților presei rămâne a fi o chestiune deosebit de îngrijorătoare în Serbia, fapt demonstrat și de situația în care patru jurnaliști se află nonstop sub protecția poliției, iar trei omoruri săvârșite între anii 1994 și 2001 rămân nesoluționate”, menționează Federația Europeană a Jurnaliștilor, cu referire la Raportul Comisarului CE pentru Drepturile Omului.