Eşti aici

În Australia, jurnaliștii se plâng de limitarea accesului presei în clădirea Parlamentului

08 Aprilie 2015
1539 de afişări
Comisia care reprezintă interesele presei în Parlamentul australian a depus o plângere oficială cu privire la utilizarea tot mai frecventă a pilonilor de demarcare, declarând că instalarea acestora afectează libertatea presei și constituie o problemă din punct de vedere al siguranței.

Pe parcursul anului trecut, atât în incinta Parlamentului, cât și în afara acestuia, au fost instalați piloni de demarcare. Fotografii și echipele de filmare califică aceste măsuri drept încercări de a limita accesul presei la politicieni.

Pentru prima dată au fost îngrădite zone speciale pentru presă în afara clădirii Parlamentului, astfel fiind limitată capacitatea jurnaliștilor de a documenta sosirea politicienilor la ședințele Legislativului.

În același timp, pilonii de demarcare au fost folosiți și în incinta Parlamentului, pentru a restricționa spațiul de mișcare a jurnaliștilor.

Fotografii și echipele de filmare au fost forțați să stea în zone strict delimitate pe parcursul ședințelor comisiilor parlamentare, iar reporterilor li s-au dat indicații să nu părăsească spațiul rezervat pentru ei în timpul evenimentelor la care înainte aveau acces liber.

Aceste măsuri au urmat după identificarea, anul trecut, a unui șir de probleme de securitate și introducerea, în consecință, a cerinței obligatorii ca accesul în aripa guvernamentală să fie permis doar în baza unei programări prealabile.

"Presa a activat în această clădire de la bun început și niciodată nu a fost nevoie de toți acești piloni de demarcare", afirmă David Speers, președintele Comitetului presei acreditate în Parlament și redactor politic al Agenției "Sky News".

"Prezența presei nu întotdeauna îi bucură pe politicieni, dar nu credem că jurnaliștii prezintă vreun pericol din punct de vedere al securității".
În martie, un agent de pază a instalat niște piloni de demarcare în spatele jurnaliștilor, în timp ce aceștia încercau să obțină răspunsuri de la ministrul Comunicațiilor, Malcolm Turnbull. Excesul de zel al agentului de pază ar fi putut provoca accidente. În urma acestui incident, Comitetul presei acreditate în Parlament a depus o plângere adresată conducerii Parlamentului: președintelui Camerei Reprezentanților, Bronwyn Episcop, și președintelui Senatului, Stephen Parry.

David Speers a declarat, că a primit mai multe plângeri de la organizațiile de media care activează în incinta Legislativului, fapt ce a determinat Comitetul presei acreditate în Parlament să atragă atenția conducerii Parlamentului la problema "utilizării tot mai frecvente a pilonilor de demarcare".

La moment, se desfășoară o anchetă a incidentului din luna martie.

 

Foto: Alex Ellinghausen