Eşti aici

Statele Unite solicită eliberarea din detenție a unui jurnalist din Uzbekistan

12 Mai 2015
2044 de afişări
SUA îndeamnă autoritățile Republicii Uzbekistan să-l elibereze din detenție pe jurnalistul în opoziție Muhammad Bekjanov, care a petrecut după gratii mai mult de 16 ani, precum și să reducă din limitările impuse acestui jurnalist, informează Radio Europa Liberă (RFE/RL).

"Facem apel la guvernul din Uzbekistan, solicitând eliberarea din detenție a jurnalistului Bekjanov și luarea măsurilor necesare pentru a crea un spațiu în care jurnaliștii independenți să-și exercite meseria fără a avea frică de violență", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jeff Rathke, în cadrul unui briefing pentru presă la Washington pe 1 mai.

Potrivit reprezentanților organizației "Human Rights Watch", jurnalistul a fost arestat după ce a fost răpit din Kiev de către forțele de securitate uzbece în 1999. De asemenea, ei afirmă că în timpul detenției el a fost supus torturii.

Muhammad Bekjanov, fostul redactor al ziarului de opoziție "Erk", a fost inclus de către activiștii în domeniul apărării drepturilor omului în lista jurnaliștilor care au petrecut după gratii cele mai lungi perioade de timp.

Președintele uzbek Islam Karimov , aflat în acest post din 1989, a neutralizat cea mai mare parte din opoziția politică, fiindu-i aduse în repetate rânduri acuzații privind încălcarea drepturilor omului.

La vârsta de 77 de ani, Karimov a fost reales Președinte, în martie 2015, cu peste 90 la sută din voturi, în pofida prevederii constituționale care interzice deținerea mandatului  mai mult de două termene.