Eşti aici

Forbes.ru notează schimbări radicale în politica editorială a instituțiilor media ucrainene

04 Decembrie 2013
1433 de afişări

Protestele din Ucraina au inspirat numeroase articole în mass-media locală și internațională. Modul în care știrile și comentariile sunt scrise sau redate pe micul ecran arată, pentru cunoscători, multe despre afilierea politică a jurnaliștilor, cenzura sau autocenzura din presa ucraineană și gradul de luciditate sau sensibilitate al profesioniștilor media.

Vladyslav Golovin de la Forbes Rusia (până recent angajat al Forbes Ucraina) a scris despre schimbările notabile din politica editorială a unor instituții media ucrainene, apărute în urma confruntărilor de weekend-ul trecut dintre manifestanţii din Kiev şi forțele speciale Berkut.

Postul de televiziune Inter, unul dintre cele mai urmărite din ţară, a schimbat radical tonalitatea ştirilor, potrivit lui Golovin. Jurnalistul observă că, înainte, politica postului era cumva detașată față de proteste, însă apoi opoziţia ucraineană a început să apară într-o lumină mult mai favorabilă în știri. Golovin precizează că Inter aparţine miliardarului Dmytri Firtash şi şefului administraţiei prezidențiale, Sergey Levochikin.

Postul Ukraina TV, al cărui proprietar este oligarhul şi prietenul lui Ianukovici Rinat Ahmetov, a prezentat știrile despre proteste fără critici la adresa autorităților, dar și fără a le mușamaliza acțiunile, remarcă jurnalistul Forbes. Ştiri mai obiective despre manifestări au fost și pe postul 1plus1, care aparţine altor doi oligarhi, Gennadiy Bogolyubov şi Igor Kolomoisky.

S-a schimbat politica şi la instituțiile media ale lui Victor Pinchuc, ginerele fostului preşedinte Leonid Kucima. Dacă vineri, după amânarea semnării Acordului de Asociere cu UE, postul ICTV s-a ferit să critice acţiunile puterii, după protestele din Maidan a început să prezinte ştirile mai obiectiv, fără a pune puterea într-o lumină favorabilă, mai scrie Golovin.

Potrivit surselor autorului, una din teoriile schimbării politicii editoriale ar fi că oligarhilor din Ucraina le convenea orientarea pro-europeană, iar refuzul lui Ianukovici de a semna Acordul a fost interpretat ca o apropiere de Kremlin, ale cărui metode sunt mai puțin prietenoase față de oamenii de afaceri.

Jurnalistul Vladyslav Golovin a lucrat anterior la Forbes Ucraina, din 2010 până în noiembrie 2013, fiind unul din cei 14 reporteri și editori - alături de redactorul-șef - care și-au dat demisia de la revistă după ce aceasta a fost cumpărată de omul de afaceri Serghei Kurchenko, un apropiat de-ai președintelui Ianukovici.

Imediat după cumpărarea Forbes de către Kurchenko, redactorul-șef de atunci, Vladimir Fedorin, și-a dat demisia. În scrisoarea de demisie, el a motivat următoarele: ”Consider că vânzarea Forbes Ucraina este sfârșitul proiectului în forma sa actuală. Sunt convins că noul cumpărător urmărește unul din următoarele trei scopuri (sau toate deodată): a închide gura jurnaliștilor înainte de alegeri; să-și reabiliteze propria reputație; să folosească publicația pentru a trata subiecte care nu au nicio legătură cu mass-media”.