Eşti aici

Putin a închis RIA Novosti, una din cele mai mari agenții de știri din Rusia

09 Decembrie 2013
1674 de afişări

Se petrec schimbări majore pe piața media din Rusia. Kremlinul a anunţat recent închiderea uneia dintre cel mai mari şi mai vechi agenţii de știri, RIA Novosti, scrie Echomsk.ru.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a decis să creeze o agenţie internaţională de știri pe care s-o numească Rossia Segodnea (n.r. Rusia Astăzi), în vreme ce RIA Novosti va fi lichidată, reorganizată în interiorul noii agenții și va funcţiona ca un serviciu pentru publicul din afara țării.

Această nouă agenţie, Rossia Segodnea, are ca scop informarea publicului din străinătate despre politicile de stat și evenimentele curente din Rusia, potrivit decretului lui Putin. Media din Moscova însă transmite că această instituție va deveni principala structură de propagandă a regimului lui Putin. 

Rossia Segodnea va încorpora, pe lângă RIA Novosti, și postul de radio Golos Rosii, care va fi de asemenea lichidat. Șeful noii agenţii este jurnalistul TV Dmitriy Kiselev, care își arată des și deschis simpatia faţă de Putin şi politicile acestuia. Kiselev a fost, până acum, adjunctul directorului general la compania națională de televiziune și radiodifuziune. 

De altfel, duminică, un reporter al postului Russia-24 a fost întrerupt de jurnalistul ucrainean Vitalii Sediuk în timpul unei transmisiuni în direct de la protestele din piața Maidan din Kiev. Sediuk a strigat atunci ”Dați-i un Oscar lui Dmitriy Kiselev pentru minciuni şi prostii spuse despre Euromaidan!”.

Decanul facultăţii de Comunicare Media de la Şcoala Superioară de Economie, Anna Kachcaeva, consideră că reorganizarea RIA Novosti ar putea fi interpretată ca un semnal de alarmă pentru o și mai mare limitare a libertăţii presei în Rusia, scrie Echomsk.ru.