Eşti aici

Sondaj: Jurnalistele sunt în continuare hărțuite și agresate sexual în timp ce își fac meseria

09 Decembrie 2013
2103 afişări

Aproape două treimi dintre jurnalistele care au participat la un sondaj internațional făcut de News Safety Institute și Fundația Internațională Media pentru Femei au spus că au fost intimidate, amenințate sau abuzate la birou sau pe teren, scrie Slate.com. Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 875 de femei care lucrează în mass-media, incluzând 251 din regiunea Asia-Pacific, 189 din America de Nord, 172 din Europa, 111 din Africa, 98 din America Latină și 15 din Comunitatea Statelor Independente (CSI). 

Rezultatele cercetării au arătat că majoritatea hărțuirilor sau abuzurilor a avut loc în timp ce jurnalistele își practicau meseria și a fost comisă de bărbați care le erau șefi sau colegi. Aproape 50% dintre persoanele intervievate au spus că au fost hărțuite sexual de colegi de serviciu, inclusiv prin comentarii nedorite legate de vestimentație sau aspectul fizic. Peste 20% au spus că au fost agresate fizic, iar 13% au mărturisit că au fost abuzate sexual în timpul programului.

O mică parte din abuzuri și intimidări a venit chiar din partea unor oficiali guvernamentali (7%) sau ofițeri de poliție (3%). Dintre cazurile de violență fizică raportate de jurnaliste, însă, aproape un sfert au fost comise de polițiști. Sondajul a demonstrat că multe dintre femeile care trec prin aceste situații nu se adresează autorităților pentru că le este frică să nu își piardă locul de muncă - deși mai mult de jumătate au confirmat și faptul că experiența negativă a dus la un impact psihologic de durată pentru acestea. 

Cercetarea amintește și unele cazuri intens mediatizate legate de agresiuni sexuale comise asupra jurnalistelor - Lara Logan de la postul american CBS a fost bătută și abuzată sexual în Egipt în 2011, în timp ce relata de la revoltele din Piața Tahrir din Cairo.

Rezultatele sondajului pot fi consultate aici

sursa foto: www.slate.com