Eşti aici

UE a acordat premiile “Samir Kassir” pentru libertatea presei, ediția 2015

10 Iunie 2015
1668 de afişări
Delegația UE în Liban și Fundația Samir Kassir a jurnaliștilor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord au acordat săptămâna trecută la Beirut (Liban) premiile “Samir Kassir” pentru libertatea presei. Câștigători sunt trei jurnaliști din Siria, Egipt și Palestina, care au dat dovadă de mult curaj, muncind într-un mediu în care libertatea presei este reprimată. Premiul “Samir Kassir” a fost instituit acum zece ani în memoria unuia dintre cei mai cunoscuți editorialiști libanezi, asasinat la Beirut pe 2 iunie 2005, informează ANSAmed.

Prezentă la conferința de premiere a jurnaliștilor, Angelina Eichhorst, șefa delegației UE în Liban a menționat că „libertatea presei este o prioritate pentru UE”. Înaltul oficial a mai spus că represiunile împotriva presei în regiunea Orientului Mijlociu și Africii de Nord s-au intensificat. Din cei aproximativ 60 de jurnaliști care au fost uciși în lume anul trecut, circa jumătate și-au pierdut viața în Orientul Mijlociu.  

Referindu-se la importanța premiilor “Samir Kassir”, Gisele Khoury, președinta Fundației Samir Kassir, a declarat că premiul pentru libertatea presei se va acorda atâta timp cât vor mai exista profesioniști în domeniu, care inspirați de imaginea lui Samir Kassir, promovează libertatea de exprimare și drepturile omului în regiune.

Cei trei jurnaliști care s-au învrednicit de prestigiosul premiu sunt Ayman al Ahmad (Siria), Hisham Mannaa (Egipt) și Mohammad Nour Ahmad (Palestina).

Ayman al Ahmad (31 ani) este jurnalist freelancer și locuiește la Gaziantep, un oraș din sudul Turciei, transformat într-o bază pentru operațiunile organizațiilor umanitare în Siria și a grupărilor de opoziție. Jurnalistul a fost premiat pentru articolele sale de opinie, publicate de mai multe surse online siriene și arabe.

Hisham Mannaa (25 ani) a fost apreciat pentru reportajele de investigație, în care a dezvăluit practicile de corupție din Egipt și nerespectarea standardelor de securitate a produselor care afectează negativ sănătatea oamenilor.

Mohammad Nour Ahmad (33 ani) a fost nominalizat la categoria audiovizual pentru filmul de scurt metraj „Blue”, care pune în valoare rolul muzicii în menținerea speranței de pace într-o zonă tensionată de război.

De notat că la ediția din acest an au fost înscriși în concurs 158 de jurnaliști.