Eşti aici

România: Presa are nevoie de „curățenie”. Concluzia întâlnirii dintre reprezentanții Centrului pentru Jurnalism Independent și jurnaliști din județul Hunedoara

22 Iunie 2015
1709 afişări
O întâlnire între reprezentanții Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) și mai mulți jurnaliști din județul Hunedoara, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute la Deva, a scos în evidență problemele cu care se confruntă presa din județul Hunedoara. La întâlnire, care a avut loc în cadrul programului Consolidarea Convenției Organizațiilor de Media, au participat reprezentanți ai ziarelor locale, televiziunilor, radiourilor și presei online din județul Hunedoara. Din partea Centrului pentru Jurnalism Independent au participat Ioana Avădani, directorul CJI și Cristina Lupu, director de programe și comunicare al organizației.

Presa din județul Hunedoara, la fel ca în toată țara, se confruntă, de mai mulți ani, cu o mare problemă. Credibilitatea. Fie din lipsa de transparență privind finanțarea, fie din cauza extinderii în internet, care a pus la dispoziția oricui spațiul și mijloacele pentru a se exprima. Dreptul la o liberă exprimare este garantat prin Constituție, însă, din cauza apariției numeroaselor bloguri și site-uri s-a creat un amalgam de surse de informare, iar cititorii nu mai pot face deosebirea între jurnaliști și bloggeri, între jurnaliști și analiști de tot felul. Iar întrebarea este „Pe cine numim jurnalist?”. Cealaltă direcție este mai veche și provine din lipsa de transparență a organismelor media privind sursele de finanțare.

Adică de unde vin banii pentru ca ziarul, televiziunea, radioul sau portalul să funcționeze. Dacă sunt importante finanțări din bani publici sau fonduri private, dacă o singură firmă finanțează întreaga activitate și cine este în spatele acelei firme sau sunt bani câștigați din publicitate cinstită. De aici, jurnaliști onești, care își tratează meseria responsabil, sunt puși laolaltă cu „lucrători în presă” care servesc intereselor unui patron politic. De aici, jurnaliști care comunică în mod corect publicului său sunt puși în aceeași barcă cu oameni care nu au și nici nu au avut vreodată nimic în comun cu această meserie. Cam acestea sunt principalele probleme dezbătute în cadrul întâlnirii CJI cu jurnaliștii hunedoreni.

Concluzia a fost una singură. Jurnaliștii trebuie să respecte regulile meseriei și să se asocieze în asociații profesionale care să îi deosebească de cei pe care breasla nu-i recunoaște drept profesioniști. „Am discutat în ultimul an cu peste 100 de jurnaliști și alți oameni de media și am găsit peste tot aceeași preocupare: aceea de a reliefa o nouă identitate profesională a jurnalistului. Noile tehnologii au <<democratizat>> accesul la canalele de informare, dând oricui are o tastatură și un acces la Internet posibilitatea de a comunica public. La Deva, ca și în alte ocazii, am convenit că identitatea profesională a jurnalistului nu se poate construi decât în jurul unui set de reguli profesionale – deontologia – care să îl diferențieze de restul vocilor din spațiul public. O astfel de reafirmare a standardelor profesionale nu se poate face decât prin asociere și aceasta este noua mare provocare a profesioniștilor de media: să se adune în jurul unui set de standarde auto-asumate, să le pună în practică, să le comunice publicului și să-i recâștige astfel încrederea” a declarat pentru HunedoaraMea.ro Ioana Avădani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent.

Foto: truthliesdeceptioncoverups.info
Sursa text: www.hunedoaramea.ro