Sindicatul Jurnaliştilor din Egipt consideră că proiectul legii antiterorism reprezintă o cenzurare a libertăţii presei. Printre diversele sancţiuni pe care le stipulează, propunerea de lege prevede chiar şi aplicarea pedepsei cu moartea. Legea a fost deja aprobată de Guvern şi de Consiliul de Stat al Egiptului, aşteptând validarea din partea preşedintelui Abdel-Fattah el-Sisi, care poate lua acum deciziile legislative în absenţa Parlamentului.
În cadrul conferinţei de presă, organizată pe tema noii propuneri de lege antiterorism, jurnalisţilor li s-a sugerat să folosească termeni precum "terorişti, rebeli, asasini sau eliminatori", şi nu "jihadişti" atunci când se referă la autorii atentatelor.
Propunerea de lege, care a primit aprobarea a numeroase partide şi a susţinătorilor regimului, "se foloseşte de scopul ei principal de a combate terorismul pentru a îngrădi libertatea presei", se arată într-un comunicat emis de Sindicatul Jurnaliştilor din Egipt.
Potrivit conţinutului legii publicat de presa locală, legea stipulează condamnarea la cel puţin doi ani de închisoare pentru "difuzarea de informaţii sau declaraţii false despre operaţini teroriste care sunt în contradicţie cu cele oficiale". În plus, sunt prevăzute sancţiuni severe pentru instituţiile de presă dacă acestea contrazic datele din rapoartele oficiale în cazurile de terorism. Însă, potrivit Sindicatului Jurnaliştilor din Egipt, patru dintre articolele legii sunt "neconstituţionale şi dăunătoare".