Moldova ocupă locul 56 din 180 în Indicele Mondial al Libertății Presei (World Press Freedom Index) 2014 realizat de organizația Reporteri Fără Frontiere. Cu un an în urmă, țara noastră ocupa locul 55, însă se menține în topul celor mai bine plasate țări în indice din regiunea Europa de Est și Asia Centrală.
Ca și anul trecut, Moldova, Georgia, Armenia și Kârgâzstan sunt cele mai bine plasate țări din regiunea menționată, deși pozițiile lor în indice sunt dispersate. Totuși, aceste state se bucură de un nivel relativ bun de pluralism de opinii și de o cenzură redusă din partea autorităților, se arată în indice.
Un dezavantaj pe care îl au cele patru țări este polarizarea socială semnificativă, ce duce la un climat uneori nesigur pentru jurnaliști. Aceștia sunt adesea hărțuiți de diferite grupuri de presiune. Totodată, simpatiile politice ale instituțiilor media din această zonă depind de patronii trusturilor, iar respectul pentru libertatea de exprimare a angajaților este încă limitat.
Un aspect interesant al indicelui din acest an este poziția României în clasament - locul 45, înaintea Statelor Unite ale Americii (46).
Potrivit autorilor raportului, SUA au căzut 13 poziții în acest an din cauza demersurilor autorităților de a opri scurgerile de informații din instituții de stat, mai ales cele legate de supravegherea populației. ”Procesul și condamnarea soldatului Bradley Manning (n.r. una din sursele celor de la WikiLeaks) și urmărirea analistului NSA Edward Snowden au reprezentat avertizări pentru toți cei care se gândeau să asiste în transparentizarea informației sensibile care este, în mod clar, în interesul publicului”, scriu cei de la Reporteri Fără Frontiere.
Alte incidente notabile care au dus la o poziție mai proastă pentru SUA în indice au fost confiscarea desfășurătoarelor telefonice ale agenției Associated Press pentru a descoperi o scurgere de informații legată de CIA, obligarea unui jurnalist de la The New York Times să depună mărturie împotriva unui fost angajat CIA care a dezvăluit informații clasificate și punerea sub acuzare a freelancerului Barrett Brown (pentru care procurorii cer 105 ani de închisoare), care a publicat informații confidențiale obținute de la agenția Stratfor (strâns legată de guvernul federal) cu ajutorul unor hackeri.
Primul loc în clasament este ocupat de Finlanda, urmată de Olanda, Norvegia și Luxemburg. Locul 180 al indicelui aparține Eritreei.