În 2015, după atacul jihadist împotriva jurnalului satiric Charlie Hebdo, Franţa ocupa primul loc în clasamentul stabilit de FIJ, alături de Irak şi Yemen, fiecare cu câte 10 jurnalişti şi profesionişti media asasinaţi.
'Aceste rapoarte anuale constituie omagiul nostru adus curajului şi sacrificiului ultim făcut de mii de jurnalişti care şi-au pierdut viaţa îndeplinindu-şi datoria de a informa şi de a responsabiliza publicul', a indicat în raport preşedintele FIJ, Jim Boumelha, potrivit AFP.
Doar în 2015, 112 jurnalişti au fost ucişi. Anul 2006 râmâne anul cel mai devastator pentru profesioniştii media, cu 155 de morţi.
Asasinate-ţintă, atentate cu bombă, tiruri încrucişate şi răpiri din ce în ce mai violente sunt principalele cauze ale acestor decese evocate de FIJ.
Numeroase decese au loc în zonele de conflict, dar nu numai. 'Mulţi jurnalişti sunt victime ale baronilor crimei organizate şi ale funcţionarilor corupţi. Există mult mai mulţi jurnalişti ucişi în zone aflate în pace decât în ţări afectate de război', a precizat Anthony Bellanger, secretar general al FIJ.
Această observaţie este confirmată de clasamentul celor 10 ţări considerate a fi cele mai periculoase pentru practicarea meseriei de jurnalist în cursul ultimilor 25 de ani: Irak (309), Filipine (146), Pakistan (115), Rusia (109), Algeria (106), India (95), Somalia (75), Siria (67) şi Brazilia (62).
O altă problemă ridicată de federaţia profesională este lipsa de atenţie a autorităţilor faţă de violenţele la care sunt supuşi jurnaliştii în lume. Doar un asasinat din 10 constituie obiectul unei anchete judiciare, potrivit raportului.
'Lipsa de acţiune pentru a eradica impunitatea omorurilor şi altor atacuri care îi vizează pe profesioniştii media nu face decât să agraveze violenţa căreia îi cad victime', estimează FIJ.
Sursa: www.stiripesurse.ro
Sursa foto: www.certitudinea.ro