Eşti aici

Actualitate Federica Mogherini: UE îşi reafirmă hotărârea de a promova libertatea de exprimare

04 Mai 2016
1005 afişări
UE îşi reafirmă hotărârea de a sprijini libertatea de opinie şi de exprimare ca drepturi care trebuie exercitate oriunde, pe baza principiilor egalităţii şi nediscriminării, prin orice mijloace de comunicare şi fără a ţine seama de frontiere, a declarat înalta reprezentantă pentru afaceri externe şi politică de securitate, vicepreşedinta Comisiei Europene, Federica Mogherini, cu ocazia Zilei Internaţionale a Libertăţii Preseiю

„Astăzi sărbătorim Ziua Internaţională a Libertăţii Presei. La aniversarea a 25 de ani de la Declaraţia de la Windhoek, UE doreşte să reamintească principiul conform căruia „crearea, menţinerea şi promovarea unei prese independente, pluraliste şi libere sunt esenţiale pentru dezvoltarea şi menţinerea democraţiei la nivel naţional şi pentru dezvoltarea economică””, se menţionează în mesajul oficialei UE.

Federica Mogherini precizează că dreptul la libertatea de opinie şi de exprimare include libertatea de a căuta, de a primi şi de a comunica informaţii. Acest drept este un element esenţial al guvernanţei democratice şi al dezvoltării. În opinia sa, cetăţenii trebuie informaţi pe deplin pentru a-şi putea forma o opinie şi pentru a participa la procesul decizional care le afectează viaţa. Libertatea de informare contribuie, de asemenea, la o mai bună guvernanţă, deoarece sporeşte transparenţa în afacerile publice şi poate fi utilizată ca un instrument de responsabilizare a guvernelor pentru acţiunile lor, în special în cazul în care accesul la informaţii are ca rezultat dezvăluirea unor încălcări ale drepturilor omului sau a unor practici de corupţie.

„UE se angajează să continue promovarea şi protejarea libertăţii de opinie şi de exprimare la nivel mondial, nu numai offline, ci şi în legătură cu spaţiul cibernetic şi cu alte tehnologii ale informaţiei şi comunicaţiilor, fapt subliniat prin adoptarea, în 2014, a Orientărilor UE în domeniul drepturilor omului privind libertatea de exprimare online şi offline”, se mai spune în mesajul vicepreşedinte Comisiei Europene.

Oficiala menţionează că UE condamnă nivelul tot mai ridicat de intimidare şi violenţă cu care se confruntă jurnaliştii, apărătorii drepturilor omului, actorii din domeniul mass-mediei şi alte persoane în numeroase ţări din întreaga lume atunci când îşi exercită dreptul la libertatea de opinie şi de exprimare online şi offline.

Totodată, pe lângă combaterea violenţei directe, UE este decisă să lupte atât împotriva legilor sau a practicilor care impun cenzura, încurajează autocenzura sau prevăd sancţiuni legale, inclusiv sancţiuni penale, financiare şi administrative, cât şi împotriva abuzului de putere de piaţă şi a condiţiilor economice precare.

Sursa: www.adevarul.ro