Este remarcata și creșterea restricțiilor, natura caror devine tot mai generala. A crescut numarul de urmări penale pentru activități pe Internet: numărul pedepselor cu închisoarea (doar cele cunoscute) a crescut de la 18 la 29. În trei cazuri utilizatorii au fost internati în institutii medicale. Marea majoritate a cazurilor penale se referă la declarații de extrema dreapta, dar practica de a aduce în fața justiției persoane „pentru delicte de cuvinte ” este tot mai evidenta.
S-a extins spectrul de aplicare a articolului privind separatismul, inclus în Codul penal în 2014, pentru a intimida pe cei care vorbesc depre anexarea Crimeei. Dintre cele mai cunoscute 15 cazuri, în opt a fost vorba despre Crimeea, în timp ce altele sunt pentru ”separatism” în Karelia, Siberia, Urali, pentru ”unirea cu Mongolia”, sparatism în Cecenia, Republica Komi, regiunea Krasnodar, Regiunea Kaliningrad etc.
A devenit comuna practica urmăririi penale pentru ”incitare la ură” împotriva „funcționarilor”, „poliției” și altor categorii de angajati la stat.
Activiștii pentru drepturile omului au ajuns la concluzia că, în ultimii cinci ani, politica Rusiei în raport cu internetul poate fi caracterizata prin cuvintele: ”atac”, „campanie”, „dușmani”, devenind practic o zona de razboi a statului rus împotriva RuNet-ului liber.
„Toate acestea ne permit să tragem o concluzie îngrijoratoare – RuNet se afla pe picior de război”, – se spune în raportul Agora.
Pe termen lung, „autoritățile ruse au în vedere în mod serios posibilitatea izolării segmentului rusesc al Internetului”, spun activiștii pentru drepturile omului. În luna mai, Ministerul rus al Comunicatiilor a publicat un proiect de amedamente al programului de stat „Societate Informațională”, potrivit caruia, în 2020, 99% din traficul de pe Internet trebuie să fie realizat în interiorul țării.
Sursa: www.paginaderusia.ro
Sursa foto: www.paginaderusia.ro