Eşti aici

Epurări de cadre în presa de la Tiraspol. Luiza Doroșenco: „E o încălcare continuă a legislației mass-media și lipsă totală de concurență în domeniu”

23 August 2017
1794 de afişări
Unele surse media din stânga Nistrului relatează despre un lanț de concedieri în rândurile jurnaliștilor din regiunea transnistreană care au activat în instituțiile de presă loiale fostului lider separatist Evgheni Șevciuc. Potrivit acestora, mulți jurnaliști au fost siliți să-și părăsească locurile de muncă, iar unii chiar să se refugieze în Rusia, Ucraina sau în unele țări europene, pentru a nu fi persecutați la Tiraspol. Pe rețelele de socializare ei descriu situațiile care i-au făcut să plece.

Postul de radio Alfa24 publică pe pagina sa online un amplu material, intitulat „«Не тех лайкаешь! Увольняйся!». Журналисты покидают Приднестровье” („Nu dai „like” cui trebuie! Dă-ți demisia!” Jurnaliștii părăsesc Transnistria”) în care citează dezvăluirile mai multor jurnaliști expuse pe Facebook, unde aceștia povestesc cum au fost puși să demisioneze.„M-au rugat să-mi dau demisia. Nu susțin pe cine trebuie, nu pun „Like” cui trebuie pe rețele de socializare”, scrie o fostă prezentatoare TV.

Alții povestesc cum la angajarea în alte instituții de presă li s-a cerut să-și lichideze profilurile de pe rețelele de socializare și li s-a obiectat: „Trebuia să știi cu cine legi prietenii”.

Contactată de Media Azi, directoarea Centrului de Media din Tiraspol, Luiza Doroșenco, a confirmat că în organizațiile media din stânga Nistrului au loc epurări de cadre. Acest proces a luat amploare odată cu instalarea la putere a liderului separatist Vadim Krasnoseliski și continuă până în prezent, mai precizează ea.

Luiza Doroșenco: „Au loc disponibilizări ai angajaților din presă, în special a managerilor. Este puțin probabil ca cei concediați dintr-o instituție media să se poată angaja într-o altă redacție. Și asta din cauza că mai toate instituțiile media publice se află (direct sau indirect) în subordinea Sheriff-ului. (Companie care îl susține pe actualul lider separatist – n.r.) În regiunea transnistreană sunt puține instituții media independente, iar acestea se afla la limita existenței.

Schimbul de jurnaliști în posturile-cheie, odată cu schimbarea puterii, devine tradiție pentru regiunea transnistreană. Exact așa a procedat și Evgheni Șevciuc (fostul lider separatist – n. n.). Iar tendința concedierilor „din proprie inițiativă”, apropo, este valabilă nu doar în domeniul mass-media.

Presa nu a fost liberă nici pe timpul lui Șevciuc, nu e liberă nici acum. Constatăm o încălcare continuă a legislației mass-media și o lipsă totală de concurență în domeniu.

Dacă anul trecut, până la alegeri, sursele de informare în masă -- controlate pe de o parte de Șevciuc, pe de alta - de Compania Sheriff -- difuzau mesaje contradictorii, uneori false sau manipulatoare, acum publicului i se servește un singur mesaj. Ghiciți, în favoarea cui? În aceste condiții, rețelele de socializare devin sursa de informare cea mai credibilă”.