Postul de radio Alfa24 publică pe pagina sa online un amplu material, intitulat „«Не тех лайкаешь! Увольняйся!». Журналисты покидают Приднестровье” („Nu dai „like” cui trebuie! Dă-ți demisia!” Jurnaliștii părăsesc Transnistria”) în care citează dezvăluirile mai multor jurnaliști expuse pe Facebook, unde aceștia povestesc cum au fost puși să demisioneze.„M-au rugat să-mi dau demisia. Nu susțin pe cine trebuie, nu pun „Like” cui trebuie pe rețele de socializare”, scrie o fostă prezentatoare TV.
Alții povestesc cum la angajarea în alte instituții de presă li s-a cerut să-și lichideze profilurile de pe rețelele de socializare și li s-a obiectat: „Trebuia să știi cu cine legi prietenii”.
Contactată de Media Azi, directoarea Centrului de Media din Tiraspol, Luiza Doroșenco, a confirmat că în organizațiile media din stânga Nistrului au loc epurări de cadre. Acest proces a luat amploare odată cu instalarea la putere a liderului separatist Vadim Krasnoseliski și continuă până în prezent, mai precizează ea.
Luiza Doroșenco: „Au loc disponibilizări ai angajaților din presă, în special a managerilor. Este puțin probabil ca cei concediați dintr-o instituție media să se poată angaja într-o altă redacție. Și asta din cauza că mai toate instituțiile media publice se află (direct sau indirect) în subordinea Sheriff-ului. (Companie care îl susține pe actualul lider separatist – n.r.) În regiunea transnistreană sunt puține instituții media independente, iar acestea se afla la limita existenței.
Presa nu a fost liberă nici pe timpul lui Șevciuc, nu e liberă nici acum. Constatăm o încălcare continuă a legislației mass-media și o lipsă totală de concurență în domeniu.
Dacă anul trecut, până la alegeri, sursele de informare în masă -- controlate pe de o parte de Șevciuc, pe de alta - de Compania Sheriff -- difuzau mesaje contradictorii, uneori false sau manipulatoare, acum publicului i se servește un singur mesaj. Ghiciți, în favoarea cui? În aceste condiții, rețelele de socializare devin sursa de informare cea mai credibilă”.