Eşti aici

10 jurnaliști uciși în Afganistan

02 Mai 2018
1204 afişări
Cel puţin 37 de persoane, dintre care 10 jurnalişti, şi-au pierdut viaţa luni, 30 aprilie, în Afganistan într-o serie de atentate sângeroase la Kabul şi în sudul ţării, scrie protv.ro cu referire la agenția AFP.

Într-un atac separat, un jurnalist afgan de la postul BBC în pashtu a fost împușcat mortal luni, la Khost, în sud-estul Afganistanului, bilanţul seriei de atentate comise luni în această ţară ajungând la 37 de morţi, inclusiv zece jurnalişti, relatează AFP.

Alți 9 jurnaliști au fost uciși în doua atentate sinucigașe în capitala Kabul. Shah Marai, fotograf al Agenției France Presse s-a aflat în grupul de jurnaliști uciși când un terorist deghizat în cameraman TV a detonat o a doua bombă la locul unei explozii care avusese loc cu puțin timp înainte, ambele atacuri fiind revendicate de Statul Islamic, potrivit CNN.

Printre jurnaliștii uciși se numără Mahram Durani și Ebadullah Hananzai, corespondenți ai Radio Free Europe, Yar Mohammad Tokhi, cameraman la ToloNews, Ghazi Rasoul, reporter la 1TV, cameramanul Nawroz Ali Khamosh, Ali Saleemi și Saleem Talash de la Mashal TV. Sabawon Kakar, cameraman al RFE a murit la spital din cauza rănilor.

Prima explozie a avut loc luni la ora locala 8 dimineața în zona Shashdarak, din Kabul, unde se află ambasada SUA și clădiri ale Guvernului afgan, determinând un număr mare de jurnaliști să se grăbeasca la locul atacului.

A doua explozie s-a petrecut în timp jurnaliștii se aflau în zonă. Un bărbat deghizat în cameraman s-a aruncat în aer, a anunțat poliția din Kabul pentru CNN. Bilanțul total al celor două atacuri este de 25 de morți.

Gruparea Stat Islamic a anunțat online că cei doi atacatori sunt Qaqaa al-Kurdi și Khalil al-Qurshi.

Primul atac viza, se pare, sediul serviciilor afgane de informaţii - NDS - o ţintă recurentă a insurgenţilor.

Un al treilea atac a avut loc lui în Kandahar, sudul țării, și a avut drept țintă trupe NATO. 11 copii au murit în urma acestui atentat, 8 militari români fiind răniți.

Aceste atacuri au loc după ce talibanii şi-au lansat în mod oficial, miercuri, ofensiva de primăvară - respingând astfel în mod implicit îndemnuri recente ale Guvernului afgan de a participa la negocieri de pace.

Kabul a devenit, potrivit ONU, locul cel mai periculos din Afganistan pentru civili. Astfel, atacurile vizând în mod deliberat civili au făcut de două ori mai multe victime în primele trei luni din 2018 - 763 de morţi şi 1.495 de răniţi - decât în aceeaşi perioadă din 2017.