După arestarea fostului președinte Almazbek Atambaev, proprietarul postului, care s-a predat forțelor de securitate la 8 august, în urma unei crize de două zile, la reședința sa din apropiere de Bishkek, a doua zi, forțele speciale armate au luat cu asalt sediul postului TV Aprel din capitală, i-au evacuat pe angajați și au sigilat intrarea. Postul continuă difuzarea pe Internet, iar directorul său, Dmitriy Lozhnikov, a fost chestionat timp de cinci ore de anchetatori, pe 13 august.
Autoritățile susțin că închiderea postului tv Aprel a fost doar una dintre o serie de măsuri luate pentru înghețarea bunurilor lui Atambaev, ca parte a unei anchete într-un dosar de corupție.
Însă Johann Bihr, șeful Biroului RSF pentru Europa de Est și Asia Centrală, a declarat, pe 13 august, că astfel de probe „nu pot fi folosite pentru a justifica o încălcare a libertății presei, mai ales că Aprel TV nu este acuzat că a încălcat legea."
Bihr a cerut autorităților să „anuleze această măsură disproporționată și să protejeze pluralismul mass-media”.
Pe 10 aprilie, zece organizații, centre de presă și experți din Kârgâzstan au emis o declarație comună prin care au calificat drept „o greșeală fatală” decizia de a închide Aprel.
Kârgâzstan se situează pe locul 83 din 180 de țări în Indexul mondial al RSF pentru libertatea presei în 2019.
Atambaev, care a condus această țară din Asia Centrală din 2011 până în 2017, s-a confruntat inițial cu acuzații de corupție, care au apărut ca parte a unei lupte de putere cu succesorul său, președintele ales, Sooronbai Jeenbekov.
În urma arestării lui Atambaev, săptămâna trecută, au fost anunțate noi acuzații împotriva acestuia, inclusiv utilizarea violenței împotriva reprezentanților autorităților, organizarea tulburărilor în masă și implicarea într-o tentativă de omor.
Fostul președinte a respins acuzațiile, ca fiind motivate politic.