Eşti aici

Revista presei internaționale

16 August 2019
1332 de afişări
(12- 14 august 2019)

Rusia

Marți, 13 august, portalul american Daily Caller,  scria că Guvernul rus a solicitat Google, printr-o scrisoare, să nu răspândească informații cu privire la „evenimente ilegale de masă”, cu referire la ceea ce unii consideră cel mai important marș de protest din istoria Federației Ruse. Aproximativ o mie de oameni au protestat pledând pentru alegeri locale libere și corecte. Potrivit CNN, peste 300 de persoane au fost arestate. Roskomnadzor a amenințat Google că se amestecă în treburile suverane ale statului și că, prin difuzarea unor materiale despre aceste manifestări obstrucționează alegerile democratice din țară.

Germania

Luni, 12 august, Federația Europeană a Jurnaliștilor a anunțat despre apariția unui studiu intitulat: „Dacă scrii asta, te voi da în judecată! Strategii preventive ale avocaților împotriva mass-media”. Autorii lucrării au observat o intensificare a presiunilor asupra mass-media din partea avocaților, pentru a împiedica publicarea unor materiale despre clienții lor. Astfel, pentru înghețarea unui articol avocații folosesc două metode: aceștia trimit o „scrisoare de informare” redacțiilor de știri, prin care le comunică faptul că nu pot publica un articol despre clienții lor, procedură prin care vor să intimideze și să influențeze editorii. A doua metodă constă în faptul că avocații încearcă să „negocieze” cu editorii o variantă adaptată a textului sau să creeze o poveste cu mâna lor, datorită contactelor pe care le au în media. Din păcate, pentru avocați aceste tentative de imixtiune îi motivează și mai mult pe jurnaliști să-și ducă investigațiile până la capăt, chiar dacă sunt uneori amenințați de ei. Alte concluzii ale studiului: companiile de presă sunt  îngrijorate din cauza multiplelor pierderi în instanță; tot mai mulți redactori-șefi nu își asumă riscul de a apăra creațiile jurnalistului în instanță, din motive financiare; iar toate la un loc slăbesc libertatea presei.

Belgia

Miercuri, 14 august, Asociația Generală a Jurnaliștilor Profesioniști din Belgia a difuzat un articol despre proiectul de lege elaborat de biroul Ministerului Apărării și Afacerilor Externe al țării. Acest proiect de lege prevede pedepsirea jurnaliștilor și a persoanelor care ar face scurgeri de informație din interiorul ministerului. Obiectivul legii este să protejeze informațiile clasificate în obligațiile internaționale ale Belgiei. Acestea urmează să fie clasificate în „top secret”, „secret”, „confidențial”, „restricționate”. Publicarea fără autorizație a unei informații clasificate ar fi pasibilă de o pedeapsă cu trei ani de închisoare sau amendă între 100 și 5000 de euro. Legea a fost aprobată de Parlament în primă lectură. Cabinetul de Miniștri a solicitat revizuirea acestui proiect, pentru introducerea anumitor excepții pentru jurnaliști și informatori, deoarece în caz contrar, prevederile legii ar putea slăbi libertatea de exprimare.

Australia

Marți, 13 august, Australian Broadcasting Corporation, (ABC) a informat despre o anchetă parlamentară privind libertatea presei și examinarea legii securității naționale a jurnaliștilor. "Trebuie să existe o protecție solidă a interesului public pentru jurnaliști în codul penal“, a declarat directorul ABC, David Anderson. În iunie, News Corps și ABC au constituit obiectul unei intervenții a poliției federale australiene după publicarea mai multor materiale bazate pe scurgeri de informație din documente guvernamentale, iar jurnaliștii erau amenințați, ca și cum au „furat bunuri”. Președintele executiv al News Corp, Michael Miller, a declarat că jurnaliștii trebuie să aibă privilegiu în denunțarea cazurilor de interes public, pentru a avea o mass-media robustă și liberă și e nevoie de modificări în legislație pentru a le asigura această libertate.
 
Selecția de știri a fost realizată de Melanie Michelot, voluntară la CJI în cadrul Serviciului european de voluntariat

Sursa FOTO: REUTERS/Maxim Shemetov