Eşti aici

Jurnalist The New York Times, vizat de un program de spionaj ce ar avea legătură cu Arabia Saudită

29 Ianuarie 2020
529 de afişări
Un jurnalist al publicației The New York Times a fost vizat de un program de spionaj cu legături în Arabia Saudită. Acesta ar fi fost încorporat într-un mesaj expediat pe telefonul său mobil în anul 2018, scrie The Washington Post.

Bărbatul ar fi primul jurnalist american cunoscut să fi fost țintit de un astfel de program malware în ceea ce pare a fi „o amenințare globală tot mai mare pentru jurnaliști, disidenți și activiști pentru drepturile omului”, se arată într-un raport făcut public recent. 

Jurnalistul Ben Hubbard a aflat despre tentativa de hacking a telefonului său în octombrie 2018, în timp ce documenta cazul unui disident saudit din Canada, vizat de același program de spionaj - Pegasus, potrivit raportului lansat de Citizen Lab al Universității din Toronto. Programul a fost creat de o firmă din Israel, NSO Group, care se concentrează pe analiza presupuselor utilizări a produselor sale de către guvernele autoritare pentru a-și viza adversarii. 

„Țintirea a încă unui jurnalist - în acest caz, de la The New York Times - demonstrează clar că actualul regim de reglementare a industriei spionajului nu funcționează”, concluzionează raportul.

Ambasada Arabiei Saudite la Washington nu a răspuns solicitării de a comenta cazul. 

Sursa foto: Angela Weiss/AFP/Getty Images