Decizia de a înceta difuzarea canalului N1 a fost motivată prin dezarcorduri în prevederile contractuale dintre Telekom Serbia și United Group, proprietara postului TV și un jucător important pe piața telecomunicațiilor din regiune, notează un raport al Kondrad Adenauer Stiftung. N1 face parte din cele 17 canale de care, potrivit sursei, au fost lipsite peste 200 de mii de gospodării începând cu mijlocul lunii ianuarie.
„Negocierile eșuate cu Telekom aduc mai mult întuneric în mass-media”, au comentat reprezentanții United Group. În replică, operatorul sârb de telecomunicații a invocat argumente economice: solicitările financiare ale United Group pentru a permite Telekom să transmită posturile pe care le deține compania prin intermediul platformelor sale ar fi cu mult peste prețul pieței.
Conflictul a căpătat în scurt timp dimensiuni politice. Prim-ministra Serbiei, Ana Brnabić, a catalogat evenimentele drept o campanie politică din partea N1. De cealaltă parte, opoziția insistă că ar fi vorba de interferența statului și dorința de a reduce vocile critice în pragul alegerilor parlamentare din aprilie.
Pe 7 februarie, și reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Harlem Desir, și-a exprimat îngrijorarea în legătura cu absența televiziunii N1 de pe micile ecrane. „Este esențial să se asigure acces nestingherit la informație pentru cetățeni, în scopul garantării pluralismului mass-media din țară prin protejarea rolului instituțiilor de presă independente și critice”, conform comunicatului oficial al organizației.
Sursa foto: N1