„Uniunea europeană nu trebuie să permită exercitarea sistematică și instituționalizată de presiuni asupra mediilor într-o țară membră”, a spus d-na Ades-Mevel, adăugând că în ultimul deceniu Bulgaria trece printr-o gravă criză mediatică. Cea mai mare parte din mijloacele de informare în masă aparțin unor oligarhi. De la locul al 35-lea în indicele internațional al libertății de exprimare în 2006, țara a retrogradat în locul 111-lea.
Opoziția bulgară de asemenea a cerut să fie oprite atacurile guvernanților la adresă ziariștilor independenți. Într-o declarație a grupului parlamentar PSB se constată că presiunile asupra unor ziariști și medii care îndrăznesc să critice puterea devin tot mai directe și vulgare.
Uniunea ziariștilor bulgari a avertizat că libertatea presei trece prin cea mai grava criză de la începutul tranziției. Medii sunt cumpărate în scopul de a se închide gura unor ziariști independenți. Până la 2008 a fost respectată o decență europeană. În ultimii 12 ani însă situația a degradat iar membrii Consiliului audiovizualului au devenit avatarurile politici ale guvernanților.
Sursa foto: RFE/RL