Eşti aici

Raportul Institutului Internațional de Presă // 421 de cazuri de încălcare a libertății presei de la declanșarea pandemiei

21 Iulie 2020
729 de afişări
Cel puțin 421 de cazuri de încălcare a libertății presei au fost înregistrate de Institutul Internațional de Presă (IPI) de la declanșarea pandemiei de Covid-19. Organizația monitorizează drepturile jurnaliștilor la nivel mondial.
 
Organizația explică că a decis să monitorizeze îndeaproape restricțiile privind libertatea presei în perioada pandemiei, considerând că „fluxul liber de știri și informații este mai esențial ca niciodată, asigurând un dialog deschis și schimbul de informații vitale”.
 
IPI monitorizează cazurile de cenzură (52 de cazuri), reglementarea excesivă a știrilor false (17 situații identificate), restricții privind accesul la informații (57). De asemenea, printre încălcările monitorizate se numără și aresturi/acuzări (190 de cazuri – cele mai multe) și atacuri verbale sau fizice ale reprezentanților presei (105).


 
IPI este o organizație globală preocupată de promovarea și protecția libertății presei și îmbunătățirii practicilor de jurnalism. A fost fondată în 1950, iar în prezent membrii organizației sunt din peste 120 de țări.