Eşti aici

Reporteri fără Frontiere: câți jurnaliști au fost uciși în 2020

21 Iulie 2020
697 de afişări
Un bilanț al organizației Reporteri fără Frontiere arată că 17 jurnaliști au fost uciși în prima jumătate a anului 2020. Datele organizației mai arată că numărul celor arestați a ajuns la 245 în această perioadă.
 
Potrivit RFF, cei mai mulți reprezentanți mass-media au fost uciși în Mexic și Irak – câte trei persoane în fiecare țară. Câte doi jurnaliști au fost omorâți în Pakistan, Somalia și Siria. Câte o persoană din presă și-a pierdut viața în Afganistan, India, Nigeria, Paraguay, Yemen. De asemenea, în acest timp au fost omorâți și trei asistenți media – doi în Irak și unu în Afganistan. Totodată, nu a fost înregistrat niciun caz de ucidere a reprezentanților jurnalismului cetățenesc.
 
Datele RFF mai arată că 245 de jurnaliști, 118 jurnaliști civici și 14 asistenți ai reprezentanților presei se află în prezent în arest. În top la acest capitol se poziționează China (69). În Rusia, în prezent, sunt închiși patru jurnaliști, ultimul caz fiind cel al fostului ziarist Ivan Safronov de la Kommersant.


 
Organizația precizează că datele prezentate cuprind doar cazurile în care a fost stabilit că jurnaliștii au fost uciși sau întemnițați pentru că și-au exercitat meseria și nu includ cazurile când aceștia au decedat din alte motive.