În cadrul unui briefing din 13 noiembrie, directorul executiv al Promo-Lex, Ion Manole, a afirmat că Teleradio-Moldova (TRM) ar fi încălcat prevederile acordului de parteneriat semnat cu asociația neguvernamentală în 2016. Potrivit lui „pentru prima dată”, în contextul dezbaterii din 12 noiembrie, reprezentanții Promo-Lex nu au fost informați de către persoanele responsabile despre modificarea „unilaterală a scenariului convenit de comun acord pentru organizarea dezbaterilor la compania Teleradio-Moldova”.
În mod special, reprezentantul Promo-Lex a menționat că „a fost permisă prezența la dezbatere a susținătorilor candidaților, deși se agrease că, din motive de securitate a sănătății publice, se va renunța la prezența spectatorilor în sală”.
De asemenea, Manole a semnalat că Moldova 1, contrar propriei politici editoriale - potrivit căreia, în cazul lipsei unui candidat, timpul rezervat nu se recuperează -, „au admis utilizarea întregii emisiuni în favoarea unui singur candidat”. „Or, potrivit anunțului public al postului, se intenționa acordarea a câte 30 de minute pentru fiecare candidat. În realitate, însă, dezbaterea a durat mai mult de 60 de minute”, a adăugat el. Manole a avut obiecții și în privința extinderii timpului acordat pentru răspunsurile candidatului la întrebările experților, de la 12 la 20 de minute.
„Așadar, aceste fapte, într-un final, ar putea fi interpretate drept intenții de favorizare a unui concurent electoral, în condițiile în care s-a constatat o serie de acțiuni concertate între concurentul electoral și conducerea postului public de televiziune Moldova 1. Modul în care a fost organizată dezbaterea din seara zilei de 12 noiembrie contravine bunelor practici de organizare a dezbaterilor electorale la un post public de televiziune”, a declarat Ion Manole.
Drept reacție la declarația Promo-Lex, Ecaterina Stratan, directoarea generală adjunctă responsabilă de televiziune, a calificat declarațiile asociației „drept supoziții neîntemeiate, iar acuzațiile privind presupuse acțiuni concertate - de-a dreptul halucinante și total deplasate”. „Nici cele trei așa-numite inadvertențe specificate nu sunt bazate pe o argumentare logică și conformă legislației”, susține Ecaterina Stratan, potrivit unui comunicat expediat redacției Media-Azi.
Stratan mai spune că, în turul II al scrutinului prezidențial, Moldova 1 și-a propus organizarea dezbaterilor electorale cu ambii candidați, în acest sens fiind expediate invitații celor două staff-uri electorale. „Ne-am dorit o emisiune cu un format mai special, o confruntare de anvergură a ideilor și a platformelor electorale în platoul dezbaterilor, astfel încât cetățenii să se poată informa din prima sursă despre ceea ce-și propun candidații, să poată face diferența și să-și ofere votul în cunoștință de cauză. Din păcate, candidata PAS nu a dat curs invitației, iar această decizie, conform legislației, nu trebuie să afecteze timpul de emisie alocat contracandidatului care s-a prezentat la emisiune”, susține șefa Moldova 1.
Cu privire la prezența publicului în studio, reprezentanții TRM susțin că nu e o încălcare, iar ambii candidați electorali au fost informați că pot veni la dezbateri cu un număr de până la 20 de susținători. „După o experiență atât de vastă în organizarea dezbaterilor, reprezentanții Promo-Lex ar trebui să știe că timpul alocat candidatului se cronometrează, iar durata totală a emisiunii include intervențiile moderatorului, ale experților, inclusiv ale expertului Promo-Lex. Astfel că, matematic vorbind, dacă Maia Sandu se prezenta la dezbateri, emisiunea urma să fie cu aproximativ o oră mai lungă, fiindu-i alocat acelaşi număr de minute”, a adăugat Ecaterina Stratan.
Sursa foto: captură Moldova 1