Eşti aici

​Promo-Lex: Dezbaterea organizată de Moldova 1 înaintea turului doi de scrutin „contravine bunelor practici”. Cum comentează TRM

13 Noiembrie 2020
1157 de afişări
Asociația Promo-Lex susține că modul în care a fost organizată dezbaterea electorală din 12 noiembrie la Moldova 1, la care a participat doar unul dintre candidații la funcția de președinte, „contravine bunelor practici de organizare a dezbaterilor electorale la un post public de televiziune”. Obiecțiile Promo-Lex țin de prezența susținătorilor concurentului electoral în studio, „contrar normelor sanitare”, și extinderea timpului acordat candidatului. Mai mult, organizația invocă „acțiuni concertate” între concurentul electoral și administrația Moldova 1, acuzații pe care reprezentanții postului TV le califică drept „supoziții neîntemeiate, (...) halucinante și total deplasate”. 

În cadrul unui briefing din 13 noiembrie, directorul executiv al Promo-Lex, Ion Manole, a afirmat că Teleradio-Moldova (TRM) ar fi încălcat prevederile acordului de parteneriat semnat cu asociația neguvernamentală în 2016. Potrivit lui „pentru prima dată”, în contextul dezbaterii din 12 noiembrie, reprezentanții Promo-Lex nu au fost informați de către persoanele responsabile despre modificarea „unilaterală a scenariului convenit de comun acord pentru organizarea dezbaterilor la compania Teleradio-Moldova”. 

În mod special, reprezentantul Promo-Lex  a menționat că „a fost permisă prezența la dezbatere a susținătorilor candidaților, deși se agrease că, din motive de securitate a sănătății publice, se va renunța la prezența spectatorilor în sală”. 

De asemenea, Manole a semnalat că Moldova 1, contrar propriei politici editoriale - potrivit căreia, în cazul lipsei unui candidat, timpul rezervat nu se recuperează -, „au admis utilizarea întregii emisiuni în favoarea unui singur candidat”. „Or, potrivit anunțului public al postului, se intenționa acordarea a câte 30 de minute pentru fiecare candidat. În realitate, însă, dezbaterea a durat mai mult de 60 de minute”, a adăugat el. Manole a avut obiecții și în privința extinderii timpului acordat pentru răspunsurile candidatului la întrebările experților, de la 12 la 20 de minute.

 „Așadar, aceste fapte, într-un final, ar putea fi interpretate drept intenții de favorizare a unui concurent electoral, în condițiile în care s-a constatat o serie de acțiuni concertate între concurentul electoral și conducerea postului public de televiziune Moldova 1. Modul în care a fost organizată dezbaterea din seara zilei de 12 noiembrie contravine bunelor practici de organizare a dezbaterilor electorale la un post public de televiziune”, a declarat Ion Manole.

Drept reacție la declarația Promo-Lex, Ecaterina Stratan, directoarea generală adjunctă responsabilă de televiziune, a calificat declarațiile asociației „drept supoziții neîntemeiate, iar acuzațiile privind presupuse acțiuni concertate - de-a dreptul halucinante și total deplasate”. „Nici cele trei așa-numite inadvertențe specificate nu sunt bazate pe o argumentare logică și conformă legislației”, susține Ecaterina Stratan, potrivit unui comunicat expediat redacției Media-Azi. 

Stratan mai spune că, în turul II al scrutinului prezidențial, Moldova 1 și-a propus organizarea dezbaterilor electorale cu ambii candidați, în acest sens fiind expediate invitații celor două staff-uri electorale. „Ne-am dorit o emisiune cu un format mai special, o confruntare de anvergură a ideilor și a platformelor electorale în platoul dezbaterilor, astfel încât cetățenii să se poată informa din prima sursă despre ceea ce-și propun candidații, să poată face diferența și să-și ofere votul în cunoștință de cauză.  Din păcate, candidata PAS nu a dat curs invitației, iar această decizie, conform legislației, nu trebuie să afecteze timpul de emisie alocat contracandidatului care s-a prezentat la emisiune”, susține șefa Moldova 1.

Cu privire la prezența publicului în studio, reprezentanții TRM susțin că nu e o încălcare, iar ambii candidați electorali au fost informați că pot veni la dezbateri cu un număr de până la 20 de susținători. „După o experiență atât de vastă în organizarea dezbaterilor, reprezentanții Promo-Lex ar trebui să știe că timpul alocat candidatului se cronometrează, iar durata totală a emisiunii include intervențiile moderatorului, ale experților, inclusiv ale expertului Promo-Lex. Astfel că, matematic vorbind, dacă Maia Sandu se prezenta la dezbateri, emisiunea urma să fie cu aproximativ o oră mai lungă, fiindu-i alocat acelaşi număr de minute”, a adăugat Ecaterina Stratan.

Sursa foto: captură Moldova 1