Eşti aici

Cine sunt noii membri ai Consiliului de Supraveghere și ce planuri au pentru Teleradio-Moldova

29 Ianuarie 2021
2703 afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) a ales pe 29 ianuarie, în cadrul unui concurs public, trei noi membri ai Consiliului de Supraveghere al Teleradio-Moldova (TRM). Este vorba de profesorul Victor Borșevici, activistul Dumitru Roibu și antreprenorul Alexandru Verșinin. Toți trei insistă pe necesitatea modernizării companiei publice, iar doi dintre ei au activat anterior pe lângă fostul președinte Igor Dodon, exprimându-și susținerea pentru candidatura sa în campania prezidențială din toamna anului trecut. 

Alți doi concurenți, ex-deputatul Nae-Simion Pleșca și regizorul Nicolae Scorpan, nu au acumulat numărul necesar de voturi pentru a accede în funcții.

PROFESORUL ȘI EX-AMBASADORUL VICTOR BORȘEVICI: „EU NU AM VENIT PENTRU BANI”

Primul candidat conform listei a fost profesorul și publicistul Victor Borșevici. În intervenția sa el a menționat că motivul-cheie pentru care aspiră la funcția de membru al CS sunt problemele de securitate informațională cu care se confruntă Republica Moldova.


Victor Borșevici prezintă membrilor CA unul dintre volumele Acta Academia redactate de el. Sursa privesc.eu
 
„În calitate de membru al Academiei internaționale de informatizare pe lângă ONU, am o vastă experiență în acest domeniu. Am redactat și am emis 7 volume anuale științifice Acta Academia; am inițiat și am prezidat două conferințe internaționale cu participarea mai multor savanți iluștri din Statele Unite, Canada, Federația Rusă, Israel și alte țări”, și-a enumerat Borșevici realizările. 


Unul dintre volumele ACta ACademia. 

El consideră că compania publică națională audiovizuală ar trebui să se preocupe și de tinerii țării și să se extindă pe platformele digitale cum ar fi Facebook sau Tik Tok. În opinia lui, TRM ar putea să obțină resurse suplimentare prin accesarea granturilor europene. 

În cadrul dezbaterilor, Borșevici a precizat că nu aspiră la funcție din rațiuni financiare: „Nu am nevoie de bani, am de toate. Eu am venit aici pentru un singur moment: sunt profesor universitar, vreo 200 de inși, de studenți i-am promovat în viață și eu înțeleg că viitorul țării noastre este problema tineretului și dacă nu activăm aici, înseamnă că degeaba am venit în această sală dacă pe nimeni nu interesează treaba asta”. 

Victor Borșevici este doctor în științe tehnice și conduce filiala din Chișinău a Academiei internaționale de informatizare, „o asociaţie obştească cu sediul în Canada, specializată în promovarea tehnologiilor informaţionale.  În Republica Moldova, asociaţia e condusă de Victor Borşevici, ex-ambasador al Republicii Moldova în China, în perioada comunistă (2002-2006, n.r.), cunoscut adept al «moldovenismului». Chiar dacă militează pentru dezvoltarea tehnologiilor informaţionale, filiala din Chişinău a acestei «Academii» nu are o pagină web”, nota  Ziarul de Gardă în 2015. 


Logo-ul Academiei cu sediul în Canada (International Informatization Academy )

Borșevici a făcut parte din componența Consiliului societăți civile pe lângă ex-președintele Igor Dodon. În 2017, Dodon i-a conferit Ordinul Republicii „pentru merite deosebite față de stat, muncă îndelungată și prodigioasă în diverse domenii, înalte calități profesionale și activitate intensă pe tărâm social”. De altfel, Borșevici l-a susținut public pe Dodon la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020. El a mai fost autorul și gazda emisiunii „Poziția” de la Accent TV, canal afiliat socialiștilor.


Victor Borșevici, autorul emisiunii Poziția. Accent TV.

Noul membru a CS deține o casă în satul Butuceni, cunoscută drept reședința în care primește delegații străine. După ce a fost anunțat drept câștigător al concursului, acesta i-a invitat pe membrii CA la Butuceni. „Nu ne corupeți”, i-a replicat Ala Ursu-Antoci. 

ALEXANDRU VERȘININ, DE LA MESAJE TRIMISE PE LUNĂ, LA PLANURI PENTRU TRM

Cel de-al doilea candidat și învingător în concurs este antreprenorul Alexandru Verșinin, care s-a arătat dornic să modernizeze Teleradio-Moldova astfel încât de produsele companiei publice să fie interesată tânăra generație. În opinia lui, subvențiile pe care le primește Teleradio-Moldova din bugetul țării ar putea fi utilizate mult mai eficient. 

Verșinin a criticat activitatea actualei administrații, fiind atenționat de președinta CA să se abțină de la atacuri. „I-aș întreba în fiecare zi cum este posibil ca, având 150 de milioane de lei subvenționați din bugetul național, să ai o televiziune care pe drept nu o putem numi Moldova 1, dar, după rating, Moldova 10, Moldova 20 etc? Cum cu 150 de milioane de lei, trei posturi de radio își au sediul într-o clădire multietajată - nici nu știu câte etaje are -, dar rezultatul este unul – banii sunt irosiți și indicatorii cantitativi și calitativi nu sunt pe măsură. Am impresia că conducerea de vârf are un singur scop - să irosească acești bani”, a insistat candidatul. 

El a amintit că ratingurile unor instituții media private și cu bugete reduse ar fi mult mai mari și a remarcat că site-ul TRM nu ar fi prietenos cu utilizatorii. Noul membru CS susține că a activat anterior într-o companie cu circa 800 de angajați și consideră că știe cum ar trebui să fie abordate lucrurile la TRM pentru a le schimba spre bine. 


Alexandru Verșinin. Sursa Canal 3

Alexandr Verșinin este cunoscut în spațiul public drept unul dintre fondatorii proiectului MoonShot, care și-a propus să trimită pe Lună un obiect în formă de monedă cu mii de mesaje scrise de către pământeni. „Noi credem că libertatea de exprimare este un drept esenţial aici, pe Terra, şi suntem convinşi că pe Lună trebuie să fie la fel. Aşadar, puteţi trimite orice mesaj. Fiţi creativi", îndemna el în 2018. 
 

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul proiectului, Verșinin a absolvit Relații internaționale și Arte frumoase la Universitatea de Stat din Moldova, este cofondator al mai multor companii și ONG-uri, a fost director al postului de radio FreshFM, redactor muzical la Radio Noroc și producător la Radio Nova. 
 
DUMITRU ROIBU, ÎNCĂ UN SUSȚINĂTOR AL LUI IGOR DODON LA PREZIDENȚIALE

Cel de-al treilea învingător, Dumitru Roibu, a subliniat în timpul prezentării proiectului său că lucrează asupra tezei de doctorat în domeniul bunei guvernări. Potrivit lui, subiectul tezei se pliază pe activitatea în cadrul Consiliului de Supraveghere al TRM pentru că ține de gestionarea resurselor publice. 

Și el a pus accent pe necesitatea extinderii TRM pe online: „S-a vorbit mult despre tineri și asta este important pentru că televiziunea, în mod special, trebuie promovată pentru că toată lumea se mută pe online și noi, ca și Consiliu pe viitor, și televiziunea trebuie să țină cont de acest fapt și să acopere acel segment de activitate pentru că una alteia nu încurcă”. Roibu a precizat că o sursă suplimentară de venit pentru compania publică ar putea fi obținută prin valorificarea arhivei pe care o deține TRM. 

Membrul CA Artur Cozma l-a întrebat cum ar gestiona eventualele conflicte ce s-ar putea isca în contextul viziunilor sale, făcând aluzie la promovarea ideologiei promoldoveniste. „Este un subiect sensibil pentru că intrăm în zona interpretărilor și preferințelor individuale care, cu siguranță, nu pot fi extrapolate asupra instituțiilor de stat. Fiind o instituție publică, pornind de la misiune și ținând cont de faptul că, din start, sunt diferiți oameni și trebuie să reflecți părerea și să le dai ocazia să-și formeze și ei viziuni și păreri liber, reieșind din materialele pe care le prezinți, aici nu poate fi vorba în niciun caz de a forța sau de a impune anumite păreri”, a comentat Dumitru Roibu.  


Dumitru Roibu, lângă monumentul lui Ștefan cel Mare. Sursa foto: noi.md

Potrivit site-ului moldovenii.md, Dumitru Roibu a studiat Relații internaționale și Arte frumoase la Universitatea de Stat. Și-a susținut teza de licență la tema „Interesele naționale ale Republicii Moldova în condițiile geopolitice contemporane". După ce timp de doi ani a fost președinte al Fundației ECODAVA, în 2015 a devenit asistent al deputatului Andrei Neguța, ex-ambasador al Republicii Moldova la Moscova. În 2016 a fondat Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan", devenind președinte al acesteia.
 

Roibu, ca și Victor Borșevici, a făcut parte din Consiliul Societății Civile pe lângă fostul șef al statului, în calitate de președinte al Comisiei pentru tineret. La 2 februarie 2018, Igor Dodon i-a conferit Medalia „Meritul Civic”, „pentru merite deosebite în consolidarea statalității Republicii Moldova, contribuție substanțială la formarea societății civile și activitate prodigioasă pe tărâm social”. Și Dumitru Roibu și-a anunțat susținerea pentru Igor Dodon la alegerile prezidențiale din 2020.