Eşti aici

Mai multe organizații media cer parlamentarilor UE măsuri „pentru protecția libertății presei în Polonia, Ungaria și Slovenia”

10 Martie 2021
743 de afişări
Peste 18 organizații neguvernamentale de media au solicitat Uniunii Europene (UE) să ia măsuri decisive pentru a apăra jurnalismul independent și libertatea presei în Ungaria, Polonia și Slovenia, în ajunul dezbaterilor din Parlamentul European cu privire la „intensificarea eforturilor guvernelor de a reduce la tăcere mass-media liberă”, scrie Institutul Internațional de Presă (IPI), unul dintre semnatarii declarației. Dezbaterile la subiect vor avea loc pe 10 martie.

În declarația comună a organizațiilor de media se menționează că libertatea presei și pluralismul mediatic „se deteriorează alarmant” în Ungaria și Polonia, iar partidul ungar de guvernământ,  Fidesz, este acuzat de „capturarea presei” prin utilizarea instrumentelor legislative ce ar fi înlăturat presa critică și crearea mai multor instituții media loiale puterii.  Potrivit lor, inacțiunile UE pe acest palier „au încurajat guvernul maghiar”, iar partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la putere în Polonia,  a ales să implementeze elemente din modelul maghiar în sistemul mediatic.
 „Jurnalismul independent se află sub o amenințare fără precedent, deoarece cele două guverne denaturează și remodelează piața mass-media în avantajul lor, iar efectul acestor acțiuni sunt dăunătoare atât pentru libertatea mass-media, cât și pentru democrația din Europa”, se arată în declarație.

Potrivit semnatarilor, o situație similară se atestă și în Slovenia, unde Partidul Democrat Sloven (SDS), aflat la putere, ar ataca mass-media publică și ar acționa intenționat spre ațâțarea vrajbei împotriva jurnaliștilor critici, susținând, în același timp, activitatea presei care ar avea legături prin diverse companii afiliate Fidesz.
 
Organizațiile au menționat și o serie de acțiuni pe care UE ar trebui să le implementeze pentru schimbarea situației în aceste trei țări. Printre acestea se numără examinarea reclamației privind finanțarea anticoncurențială a radiodifuzorului public din Ungaria; investigarea unei companii petroliere din Polonia, controlată de stat, ce ar fi cumpărat instituții media private și impactul acestei acțiuni asupra pluralismului mediatic și a independenței editoriale. De asemenea, reprezentanții ONG-urilor de profil au solicitat consolidarea competențelor Comisiei Europene în a proteja pluralismul și independența mass-media.

Printre semnatarii se numără Asociația jurnaliștilor europeni, Comitetul pentru protecția jurnaliștilor, Centrul european pentru libertatea presei și mass-media și altele.

Sesiunea plenară a Parlamentului European la Bruxelles, Belgia, 11 februarie 2021. Sursa foto: EPA-EFE / OLIVIER HOSLET