Eşti aici

Indicele Libertății de a Scrie: Cel puțin 273 de scriitori, academicieni și intelectuali au fost închiși sau deținuți pe nedrept în 2020, în legătură cu activitatea lor

07 Mai 2021
445 de afişări
În anul 2020 au fost înregistrate 273 de cazuri de încălcare a drepturilor scriitorilor, academicienilor și altor reprezentanți ai muncii intelectuale din 35 de țări ale lumii, inclusiv prin întemnițarea acestora. Cifra reprezintă cu 35 de cazuri mai mult față de anul 2019, potrivit Indicelui Libertății de a Scrie (Freedom to Write Index), publicat de PEN America. 

Potrivit organizației cu sediul la New York, care promovează libertatea de expresie în SUA și în lume prin intermediul literaturii și drepturilor omului, libertatea de a scrie a fost supusă de nenumărate ori diferitor forme de presiune pe parcursul anului trecut, iar amenințările îndelungate împotriva scriitorilor s-au ciocnit cu noi realități, inclusiv pandemia de Covid-19 și răspunsurile represive ale guvernelor la mișcările de protest globale. 
 
Pandemie, proteste și atacuri interminabile asupra libertății de exprimare în întreaga lume

Potrivit PEN America, climatul libertății de exprimare la nivel global a continuat să se deterioreze în 2020, an în care au apărut noi amenințări din partea mediului politic autoritar. În opinia autorilor studiului, pandemia de Covid-19 a declanșat noi amenințări la adresa libertății de exprimare, iar în contextul unei crize globale de sănătate publică, capacitatea de a comunica liber și de a partaja și primi informații a devenit o adevărată salvare. „Scriitorii au contribuit la aflarea adevărurilor și la contracararea falsurilor. (...) În același timp, starea de urgență a devenit paravan pentru aplicarea represiunilor împotriva drepturilor omului și extinderea puterii guvernamentale asupra vorbirii și exprimării”, se argumentează în Indice.

Autorii trec în revistă mișcările de protest care s-au perindat la nivel global în 2020 și care „au demonstrat că publicul vrea schimbări”. „Scriitorii și intelectualii au jucat un rol esențial în explicarea și modelarea percepției noastre asupra acestui moment unic și, în prea multe cazuri, au plătit pentru acest lucru”, se mai spune în raport.

Pe parcursul anului 2020, conform datelor colectate de PEN America, cel puțin 273 de scriitori, academicieni și intelectuali din 35 de țări - din toate regiunile geografice din întreaga lume - au fost închiși sau deținuți pe nedrept în legătură cu activitatea lor. Autorii clasamentului constată că este vorba de o creștere „considerabilă”, iar „ținând aceste persoane după gratii, guvernele le privează de dreptul la libera exprimare, lipsind, în același timp, publicul larg de acces la vocile lor inovatoare și influente”.
 
China, Arabia Saudită și Turcia sunt țările cu un total de 50% din numărul cazurilor. Numărul scriitorilor întemnițați a crescut în Iran și Egipt și s-a extins dramatic în Belarus, țară care nu a figurat în Indicele din 2019, dar ocupă acum locul cinci în lista celor mai reprobabile „țări-temnițe” ale scriitorilor și intelectualilor, cu 18 cazuri documentate (sau 7% din numărul total), ca urmare a unei represiuni brutale post-electorale a protestelor în masă, vizând inclusiv traducători, artiști și alte personalități din domeniul culturii.

În același timp, mulți scriitori incluși în Indice dețin și alte profesii, fiind vorba și de savanți (54), poeți (57), interpreți sau compozitori (30), editori (13), redactori (11), traducători (8) și dramaturgi (3). Dintre aceste 273 de persoane, două au murit fiind în arest, trei - la scurt timp după eliberare, iar alte 176 - aproximativ două treimi - se aflau în custodia statului la momentul publicării raportului.

Mai multe detalii, aici

Sursa foto: Pen.org