Eşti aici

Jurnalistul belarus Roman Protasevici a apărut într-un nou interviu pentru televiziunea de stat

04 Iunie 2021
494 de afişări
Jurnalistul belarus Roman Protasevici, care a fost reținut la Minsk după ce avionul cu care călătorea de la Atena la Vilnius a fost deturnat, a apărut într-un interviu difuzat la televiziunea de stat, scrie Mediafax.ro cu referire la BBC.
 
În interviu el a declarat că a organizat proteste  antiguvernamentale, că vrea să-și îndrepte greșelile, l-a lăudat  pe președintele  belarus Alexandr Lukașenko și a dat asigurări că îl respectă pe acesta. Familia jurnalistului  spune că  interviul a fost  publicat „sub  amenințare“.

Tatăl jurnalistului a declarat că l-a durut  să urmărească  interviul. „Îl cunosc foarte bine pe fiul meu și știu că nu ar fi spus niciodată  astfel de lucruri. L-au bătut și l-au forțat să spună aceste lucruri “, a spus Dmitri Protasevici.

La finalul  interviului,  jurnalistul a izbucnit în plâns  și a spus că speră ca  într-o zi să  se căsătorească și  să aibă copii. Aceasta a fost a treia apariție a lui la televiziunea de stat de când a fost reținut. 

Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, a fost editorul canalului de opoziție Nexta, din aplicația de mesagerie Telegram,  până anul trecut.

În Belarus au izbucnit proteste  în masă după ce Lukașenko a obținut victoria la alegerile  prezidențiale   din 9 august  2020, considerate  pe scară largă  ca fiind trucate. Protestele au fost stopate, iar liderii opoziției au fost trimiși în închisoare sau exil.

Protasevici este acuzat că a provocat neliniști în masă și infracțiuni de terorism.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei  Europene, a descris arestarea lui Protasevici drept „un atac  împotriva  democrației”.

Sursa foto: Mediafax.ro