Eşti aici

Rusia ameninţă să blocheze YouTube, după ce platforma a suspendat două canale în germană ale televiziunii RT

29 Septembrie 2021
1210 afişări
Platforma video online YouTube a închis două canale de televizune în limba germană ale companiei mediatice ruse RT, iar Moscova a avertizat, la 29 septembrie, cu măsuri de răspuns, scrie Europalibera.org.

Gigantul american Google, care deține YouTube, a spus că cele două canale, RT DE și Der Fehlende Part (Partea Lipsă), au fost închise pentru că practicau „dezinformarea” în privința COVID-19 și vaccinurilor anti-coronavirus.

Google a spus că mai întâi a avertizat RT DE cu privire la încălcarea regulilor și că i-a blocat temporar capacitatea de a publica.

Când RT a încercat să ocolească interdicția prin publicarea de conținut pe celălalt canal, Der Fehlende Part, amândouă canalele i-au fost închise, a declarat un purtător de cuvânt al YouTube pentru postul german Deutsche Welle.

YouTube a precizat că nu permite pe platforma sa conținut care „contrazice autoritățile locale de sănătate sau informațiile medicale ale Organizației Mondiale a Sănătății despre COVID-19”.

Statele Unite și Uniunea Europeană au acuzat anterior Rusia de răspândirea de informații false despre COVID-19 și vaccinuri.

Redactoarea-șefă a RT, Margarita Simonyan, a criticat decizia YouTube și a cerut guvernului rus să interzică mass-media de stat germană în Rusia. RT este o companie finanțată de statul rus.

Ministerul rus de Externe a spus că decizia YouTube reprezintă un „act fără precedent de agresiune împotriva mass-media”, la care crede că ar fi contribuit și autoritățile germane.

Un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin a spus că autoritățile germane nu au fost implicate în blocarea canalelor RT.

Ministerul rus de Externe a cerut însă structurilor guvernamentale de resort să ia măsuri de răspuns atât împotriva YouTube, cât și a presei germane.

Roskomnadzor, agenția rusă pentru supravegherea internetului a reacționat la scurt timp: a acuzat YouTube de practicarea „cenzurii” și a amenințat că va restricționa accesul la această platformă în Rusia, dacă cele două canale ale RT în limba germană nu sunt redeschise „cât mai curând posibil”.

Sursa foto: (L) © Reuters / Dado Ruvic; (R) © RT Deutsche