Deputatul de opoziţie Ilhan Tasci, care este și membru al RTUK, a anunțat miercuri măsura și a criticat obligația impusă celor trei organizații media internaționale. „S-a luat decizia cu majoritate de voturi ca 72 de ore să fie acordate site-urilor amerikaninnsesi.com, dw.com/tr și tr.euronews.com pentru a obține licențe”, a scris Tasci într-o postare pe Twitter, precizând că a votat împotriva acestei măsuri.
Tasci a declarat că adevărata țintă a RTUK este libertatea presei. „După mass-media națională, este rândul site-urilor internaționale de știri să fie supravegheate și cenzurate. Cu abordarea RTUK, conform căreia «pe site sunt materiale video, deci site-ul trebuie să obţină o licenţă», nu vor mai exista posturi de ştiri nesupravegheate” a afirmat el.
Guvernul neagă acest lucru, spunând că măsurile sale sunt necesare din cauza amenințărilor de securitate cu care se confruntă Turcia.
Pe parcursul celor aproape două decenii la putere, Erdogan a criticat adesea conținutul media care nu este în concordanță cu valorile islamice conservatoare susținute de partidul său AK. Okan Konuralp, un alt membru al opoziției din RTUK, a declarat că decizia de miercuri a fost o încercare de a transforma instituțiile media în ținte.
Sursa foto:pixabay.com