Eşti aici

Jurnaliştii care relatează din zonele de conflict din Ucraina sunt supuşi violenţelor

24 Aprilie 2014
2014 afişări

Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei, Dunja Mijatović, și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la noile cazuri de detenție și abuzuri asupra jurnaliștilor, care reflectă situaţia din Estul Ucrainei, scrie portalul Media Freedom Watch.

"Rămân profund preocupată de problemele ce vizează securitatea  jurnaliștilor din Ucraina, a declarat Mijatović după ce forţele separatiste din Ucraina l-au reținut pe jurnalistul american Simon Ostrovsky. „Îi îndemn pe toți cei care sunt responsabili de situaţia creată să înceteze persecutarea și atacurile asupra jurnaliștilor, permiţându-le acestora să îşi facă meseria. Simon Ostrovsky trebuie să fie eliberat imediat", a solicitat Mijatović.

Problemele ce ţin de violenţele cu care se confruntă jurnaliştii din Ucraina au fost examinate şi în cadrul unei vizite de trei zile, pe care reprezentantul OSCE a efectuat-o săptămâna trecută la Harkov, Kiev și Odessa.

În context, Mijatović a relatat că libertatea presei în Ucraina a ajuns la un nivel critic. Jurnaliştii din zonele de conflict sunt supuși violențelor, sunt reţinuţi şi ameninţaţi, iar echipamentele tehnice le sunt distruse. „Libertatea presei este o reflectare a situației generale din Ucraina”, a conchis reprezentantul OSCE.

Pe parcursul săptămânii curente, portalul mediafreedomwatch.org a publicat mai multe articole despre cazurile de atac, intimidare şi răpire a jurnaliştilor care reflectă evenimentele din Ucraina. Printre victimele agresiunilor sunt: Maxim  Danilchenko (corespondent al revistei „Tocika oporî”), atacat în timpul unei acţiuni de protest din Lugansk; Evghenii Gapici (corespondent netitular al portalului „Okna”), anunţat dispărut la Doneţk; Artiom Deineg (reporter din Slaviansk, răpit în locuinţa proprie în timpul unei transmisiuni în direct), Dmitrii Galko (jurnalist la ziarul „Novîi ceas”, Belarus) şi Serghei Lefter (jurnalist free lancer, colaborator al Fondului „Otkrîtîi dialog” din Ucraina) – reţinuţi, de asemenea, de către grupările separatiste în oraşul Slaviansk, Ucraina. Un caz de atac a fost înregistrat şi în noaptea spre 23 aprilie curent, când a fost incendiat sediul redacţiei publicaţiei „Provincia”din localitatea Constantinovka, regiunea Doneţk.

Potrivit surselor media, de la începutul mişcărilor secesioniste sprijinite de Moscova, jurnalişti de diferite naţionalităţi (francezi, italieni, canadieni, ucraineni, ruşi ş.a.) au fost supuşi violenţelor pentru că au reflectat situaţia din zonele de conflict din Ucraina.
 
Sursa foto: http://cdn.jordantimes.com