Eşti aici

Raportul Freedom House: Doar 1 din 7 persoane trăiesc într-o țară cu presă „liberă”

04 Mai 2014
1575 de afişări
Potrivit celui mai recent raport al Organizaţiei internaţionale Freedom House „Libertatea presei în lume în 2014”, dat publicităţii la 1 mai curent, presa din Republica Moldova este “parţial liberă”. Ţara noastră ocupă, ca și anul trecut, locul 112 din totalul de 197 de state evaluate. Dintre statele spaţiului ex-sovietic, doar Georgia se plasează în această categorie, anunță freedomhouse.org.

Raportul atestă o înrăutăţire a situaţiei privind libertatea presei, aceasta înregistrând cel mai mic nivel, la nivel global, în ultimul deceniu. Declinul este determinat de un regres major înregistrat în mai multe state din Orientul Mijlociu, inclusiv Egipt, Libia și Iordania; de evoluţii negative atestate în Turcia, Ucraina și unele țări din Africa de Est; precum şi de o relativă deteriorare a libertăţii presei în Statele Unite.

În pofida unor tendinţe pozitive atestate într-un şir de țări, la nivel global, libertatea presei s-a diminuat considerabil. Astfel, în baza datelor înregistrate pe parcursul anului 2013, doar 1 din 7 persoane trăiesc într-o țară cu presă „liberă”.

"Asistăm la un declin al libertății mass-media la nivel global, determinat de implicarea guvernelor în controlul informaţiei şi pedepsirea celor care transmit informaţia", a declarat Karin Karlekar, director de proiect al raportului. "În fiecare regiune a lumii, anul trecut, am constatat atacuri asupra jurnaliștilor atât dn partea guvernelor, cât şi a instituţiilor private, care au blocat accesul fizic al jurnaliştilor la evenimente importante, au cenzurat conținutul materialelor și au dispus concedierea pe temeiuri politice a jurnaliștilor", a mai adăugat Karin Karlekar.

Regiunea Europei are cel mai înalt nivel de libertate a presei, pe primul loc în clasamentul mondial situându-se Olanda, Norvegia și Suedia.
Republica Moldova se află printre cele 60 de state (Italia, Chile, India, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Croația, România, Grecia, Georgia, Kosovo, Brazilia și altele), care au o presă parţial liberă. De menționat că România ocupă locul 84 în acest clasament.

Rusia, Belarus, Kazahstan, China, Azerbaidjan, Ucraina, Armenia, Malaysia, Thailanda, Turcia și alte peste 60 de țări se regăsesc în lista statelor, unde presa este controlată politic. Ucraina se plasează în acest top pe locul 139, iar Rusia ocupă poziția 176. În actualul raport, Ucraina se află în categoria ţărilor care nu au presă liberă, în special datorită atacurilor de anul trecut împotriva jurnaliştilor care încercau să relateze despre protestele de pe Euromaidan.

În rândul ţărilor cele mai restrictive din lume, din punct de vedere a libertăţii presei, se află Belarus, Cuba, Guineea Ecuatorială, Eritreea, Iran, Coreea de Nord, Turkmenistan şi Uzbekistan.

Rezultatele raportului organizaţiei Fredom House sunt apropiate celor prezentate acum trei luni de “Reporterii făra Frontiere”, care au făcut un clasament al “Indexului libertăţii presei”, fiind evaluate 180 de ţări. Raportul dat relevă că Finlanda, Norvegia şi Olanda pot fi considerate modele pentru libertatea presei în ţările europene; în timp ce Rusia a devenit un model de reprimare a jurnaliştilor şi de impunere a unor legi dure presei în regiune. Situaţia cea mai dramatică, potrivit raportului în cauză, se înregistrează în Uzbekistan şi Turkmenistan, ţări considerate a fi „găuri negre pentru ştiri şi informaţii”, (Turkmenistanul fiind plasat pe poziţia 178 în clasamentul de 180 de ţări). În acest tablou dezolant al libertăţii presei din spaţiului post-sovietic, Moldova se află pe pozitia 56, Armenia – 78, Georgia – 84 şi Kirghistan – 97, mai arată raportul organizaţiei “Reporterii făra Frontiere”, citat de www.europalibera.org