Eşti aici

Autorităţile din Rusia vor să ţină sub control Internetul şi să reglementeze activitatea bloggerilor

14 Mai 2014
2126 de afişări
Proiectul de lege privind schimbul de informații pe Internet, aprobat la sfârșitul lunii aprilie curent de către Duma de Stat și Consiliul Federației Ruse, nu a avut rezonanța așteptată în societate. Despre aceasta relevă un studiu sociologic realizat de Centrul "Levada", informează publicația "Kommersant", citată de newsru.com. 

Potrivit studiului, 64% dintre respondenți nu au auzit nimic despre aprobarea acestei legi, 23% “au auzit ceva” și doar 13% au răspuns că sunt informaţi despre această inițiativă.  La întrebarea: “La ce ar fi necesară, în primul rând, această lege?”, 36% au fost de părerea că noua lege îi va face pe utilizatorii de internet să fie “responsabili de ceea ce scriu”, iar 26% au menționat că astfel autoritățile vor avea controlul asupra “formatorilor de opinie publică”.

Studiul mai scoate în evidenţă că doar 5% dintre respondenți consideră reglementarea internetului absolut inacceptabilă, în timp ce 21% consideră această inițiativă necesară, iar 28% - destul de acceptabilă. În același timp, alte 18% consideră reglementarea și restricționarea Internetului ca măsuri admisibile, dar de ele nu trebuie de abuzat în niciun fel. 

Într-un interviu pentru "Kommersant", reprezentanții Centrului "Levada" susțin că în cadrul studiului s-au remarcat, în special, persoanele în vârstă și cele care nu utilizează Internetul. Din motive evidente, "marea majoritate a acestora nu au nicio opinie" referitor la legea aprobată. Autorii studiului remarcă, la fel, că împotriva restricționării Internetului comunitatea utilizatorilor de Internet nu a făcut un „front comun”. 

Proiectul de lege privind reglementarea schimbului de informații pe Internet a fost votat în cadrul unui pachet de legi antiterorism. Legea respectivă obligă persoanele fizice și juridice să informeze Serviciul "Roskomnadzor" în legătură cu începerea transmiterii informațiilor pe Internet (fie că e vorba de motoare de căutare, bloguri, rețele sociale, forumuri, alte resurse online, care includ platforme de diseminare a informației și/sau oferă oportunitatea de a adăuga comentarii), precum și să păstreze timp de șase luni toate datele legate de transmiterea informațiilor pe Internet.

Conform acestui proiect de lege, toți bloggerii ale căror pagini web au minim 3000 de vizitatori pe zi vor trebui să se înregistreze la autoritatea pentru controlul mass-media. Ei vor avea obligația de a verifica autenticitatea informațiilor publicate, să respecte regulile campaniilor electorale, să nu furnizeze date despre viața privată a cetățenilor și să nu utilizeze cuvinte vulgare, să indice limita de vârstă pentru vizitatori. De asemenea, bloggerii trebuie să afișeze în mod obligatoriu pe paginile lor datele de contact personale, informează aceeași sursa newsru.com, preluată de rusevik.ru.

Pentru încălcarea acestor prevederi, persoanele fizice vor fi sancționate cu amenzi între 10-30 mii de ruble, iar persoanele juridice - cu amenzi în valoare de la 50-300 mii de ruble. Repetarea încălcării pe parcursul unui an ridică mărimea amenzilor până la 30-50 mii de ruble pentru persoane fizice și până la 300-500 mii ruble pentru persoanele juridice sau privarea de dreptul de a ocupa funcţii administrative o perioadă până la 30 de zile.

Este de remarcat faptul că în ajunul prezentării oficiale a datelor studiului realizat de Centrul "Levada", Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a participat la prima ediție a Forumului Media pentru mass-media independentă din Sankt-Petersburg. În cadrul discursului său, președintele Putin a afirmat că cei mai populari bloggeri "puțin se deosebesc de mass-media".

Sursa: http://newsru.com, http://rusevik.ru
Sursa foto: http://static.parade.condenast.com/