Eşti aici

Se intensifică acțiunile de violență asupra jurnaliştilor în zonele de conflict din Ucraina

15 Mai 2014
2526 de afişări
În ultima perioadă, mass-media internațională informează despre tot mai multe acțiuni de abuz sau răpire a jurnaliștilor care relatează din zonele de conflict din Ucraina. Despre unele din aceste cazuri, în care jurnaliștii au fost agresaţi, intimidați şi ameninţaţi cu moartea de către persoane necunoscute aflăm și pe site-ul mediafreedomwatch.org.
 
Pavel Kanighin, corespondent al publicației ruse "Novaia Gazeta", a fost răpit în noaptea de 11 mai curent în oraşul Artemovsk din regiunea Doneţk. Într-un interviu telefonic pentru postul de televiziune “Dojdi”, jurnalistul a povestit despre tot ce i s-a întâmplat în această perioadă. “Mă aflam la Artemovsk pentru a reflecta referendumul”, povestește Kanighin. „Era o situație complicată. Primarul orașului, care s-a opus desfășurării acestui plebiscit, la un moment dat a fost anunțat dispărut, mai exact, răpit. Eu am scris despre aceasta pe site, la fel, și despre faptul că la referendum au fost observați mai mult persoane în vârstă, iar buletinele de vot care au fost utilizate la acest scrutin nu aveau niciun fel de elemente de protecție”, menționează Kanighin.
 
Reținerea jurnalistului a avut loc într-o cafenea în aceeași seară, când persoane necunoscute ale forțelor separatiste i-au cerut explicații pentru cele scrise și difuzate. „Le-am lămurit situaţia şi părea că m-au înţeles. Dar până la urmă am fost reținut, predat altor persoane, tot separatiste, care m-au acuzat că aș fi reprezentant al CIA, Departamentului de Stat, "sectorului drept" etc. Am fost lovit. Mi-au fost confiscate lucrurile personale (telefon, portmoneu, documente). Am fost interogat și ameninţat că mă vor duce în pădure, unde voi fi împuşcat”, își amintește jurnalistul.
 
Un alt caz de violenţă a avut loc în regiunea Kotovsk din Odesa. Potrivit portalului mediafreedomwatch.org, în noaptea de 12 mai curent, în apartamentul ziaristului Alexandr Iaroşenko (în foto), cunoscut sub pseudonimul Serghei Levitanenko, au pătruns persoane necunoscute, îmbrăcate în costume de camuflaj și cu măşti. Aceștia l-au bătut și ameninţat. Jurnalistul a reuşit să scape de atacatori, sărind pe fereastră şi ascunzându-se în pădure. Agresorii i-au incendiat locuinţa, distrugând mobila, computerul, camera video, telefonul și toate documentele. Cazul se investighează.
 
O situaţie similară i s-a întâmplat şi jurnalistului Iurii Leleavski, reținut pe 25 aprilie în Sloviansk. Eliberat după mai bine de două săptămâni de arest, acesta povestește că forțele separatiste l-au reținut la doar o oră de la sosirea în Slaviansk, unde venise în calitate de corespondent al Agenției de știri RIA „Novosti” și al canalului de televiziune ZIK din Lvov, Ucraina. Din declarațiile sale, în captivitate, separatiştii i-au legat ochii cu lipici, i-au confiscat toate lucrurile personale, l-au interogat. „Trei zile am fost ţinut legat cu lipici. Pe toată durata, am fost ținut într-un subsol. Aveam posibilitate să comunic doar cu gardienii, reprezentanții autorităților nu ieșeau la contact.”, își amintește Iurii Leleavski.
 
Pe 12 mai jurnalistul a revenit acasă. La moment, este supus unui examen medical. Jurnalistul a declarat că imediat ce se va face bine, va pleca din nou să relateze din zonele fierbinţi ale Ucrainei.
 
Redactorul portalului de ştiri „Oraşul meu” din Severodonețk şi-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu acțiunile de violenţă asupra jurnaliștilor şi instituţiilor media. Portalul şi-a sistat temporar activitatea în regiunea Lugansk din cauza insecurității condițiilor de muncă. „Am fost informaţi că se planifică o acțiune de răpire a jurnaliştilor care activează la site-ul nostru”, declară redactorul publicaţiei, Alexandr Alkercin. Acesta le-a cerut colegilor săi să fie cât se poate de precauți, să refuze participarea la evenimente, în care își pot pune în pericol viaţa şi sănătatea.
 
Pe lângă violențele la care sunt supuși jurnaliștii în regiunile Donețk și Lugansk, unde sunt prezente forțele separatiste, se înregistrează cazuri de asediere a redacțiilor și turnurilor de televiziune.
 
Potrivit directorului executiv al Institutului de informare în masă (IIM), Oxana Romaniuk, de la începutul lunii martie curent, au fost înregistrate 15 cazuri de agresiune asupra jurnaliștilor și instituțiilor media. În opinia directorului IIM, în ultima perioadă, acțiunile de violență au căpătat un caracter masiv, aceasta pentru că mass-media locală reprezintă o sursă sigură de informații pentru populația din raioanele de est ale Ucrainei.

 
Informație pregătită după sursele: http://mediafreedomwatch.org/ru, «Украинская правда», www.048.ua, «Телекритика», «Мой город», Институт массовой информации
 
Sursa fotowww.048.ua