Eşti aici

Reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatović, condamnă persecutarea jurnaliștilor care scriu despre criza din Ucraina

21 Mai 2014
1694 de afişări
Părțile implicate în conflictul din Ucraina sunt chemate să înceteze intimidările la adresa jurnaliștilor. O declarație în acest sens a făcut reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatović.

„Jurnaliștii care reflectă evenimentele din Ucraina sunt o țintă convenabilă pentru ambele părți aflate în conflict. Mă adresez din nou  tuturor părților să înceteze intimidările la adresa reprezentanților mass-media și să le permită jurnaliștilor să activeze”, a spus Mijatović.

Oficialul OSCE a enumerat câteva dintre ultimele cazuri în care jurnaliștii au fost împiedicați să-și facă meseria, au fost sechestraţi, lipsiţi de aparataj şi chiar maltratați: doi reporteri de la o televiziune din Crimeea au fost reţinuţi şi bătuţi, în Simferopol, de către un grup de persoane în uniforme militare; doi reporteri ai portalului rusesc „LifeNews” au fost reţinuţi de oameni înarmaţi şi duşi la poliţie; un ziarist al publicației poloneze „Gazeta Wyborcza” a fost reţinut de reprezentanţi ai Serviciului federal de securitate; mai multor ziarişti din Rusia li s-a interzis accesul pe teritoriul Ucrainei, deşi aveau acreditări pentru reflectarea alegerilor prezidenţiale de duminică etc.

„Jurnaliștii trebuie să-şi poată exercita atribuțiile fără să se teamă pentru securitatea lor. În timpul conflictelor, pluralismul de voci și de opinii este mult mai necesar decât în altă perioadă, pentru ca cetățenii să fie informați”, a menționat Dunja Mijatović.

„Situaţia privind libertatea presei în Ucraina reflectă situaţia privind securitatea în general în ţară, care nu se va îmbunătăţi dacă nu vor fi întreprinse măsurile necesare. Toţi liderii politici implicaţi în reglementarea crizei din Ucraina trebuie să înţeleagă că este inadmisibilă încălcarea libertăţii presei”, a subliniat reprezentanta OSCE.

Sursa text și foto: http://www.osce.org/