Eşti aici

La Stockholm s-a desfășurat al treilea Forum la tematica Internetului

30 Mai 2014
1510 afişări
Factori de decizie politică, reprezentanți ai societății civile și ai mediului de afaceri, profesioniști din sectorul tehnologiilor informaționale s-au reunit în perioada 27-28 mai 2014 la Stockholm (Suedia), în cadrul celui de-al treilea Forum internațional, pentru a discuta probleme de actualitate ce țin de domeniul Internetului.

Cunoscând o dezvoltare vertiginoasă la nivel global, Internetul a devenit un instrument esențial pentru societatea noastră, influențându-ne în mare parte existenţa. Multiplele implicații pe care le are asupra sferei sociale, economice și politice, dar și numeroasele provocări legate de accesul la internet, respectarea libertății de exprimare, protejarea vieții private şi a drepturilor omului sunt doar câteva subiecte, ce au fost intens dezbătute la ediţia din acest an.

O problemă centrală, la care participanţii au încercat să găsească răspuns, se referă la asigurarea dreptului la viaţa privată a utilizatorilor de internet în condiţiile intensificării acţiunilor de supraveghere, colectare şi analiză a datelor stocate online. În timp ce unii încearcă să justifice supravegherea activităților utilizatorilor de internet ca fiind o măsură crucială pentru securitatea națională, alţii bat alarma că aceasta este o încălcare gravă nu doar a dreptului la intimitate, dar, de asemenea, a altor drepturi și libertăți, cum ar fi libertatea de exprimare, libertatea de asociere și întrunire, dreptul la informare etc. Drept urmare, dintr-un instrument ce deschide calea spre dezvoltare şi democratizare, Internetul riscă să se transforme într-un mijloc de hărţuire şi persecuţie, ceea ce este o ameninţare la adresa democraţiei.

Prima ediţie a Forumului la tematica Internetului s-a desfăşurat în aprilie 2012, iar cea de-a doua – în mai 2013. Evenimentul își propune să aprofundeze discuțiile despre modul în care libertatea și deschiderea pe internet pot promova dezvoltarea economică și socială la nivel mondial.

Pentru mai multe informaţii, accesaţi http://www.stockholminternetforum.se