Eşti aici

Majoritatea cetățenilor europeni sunt activi în mediul digital

02 Iunie 2014
3130 de afişări
Numărul europenilor care folosesc frecvent Internetul este în creștere în ultimii ani. Oamenii au tot mai multă încredere în tehnologiile informaționale, apelează la serviciile on-line, își îmbunătățesc abilitățile și competențele în acest domeniu, în același timp există încă un număr îngrijorător de mare al celor care nu cunosc deloc să folosească tehnologia digitală, relevă "Tabloul de bord" privind Agenda Digitală, publicat recent de Comisia Europeană.

Potrivit documentului respectiv, din 2010, numărul persoanelor din statele membre ale Uniunii Europene care utilizează internetul cel puțin o dată pe săptămână a crescut de la 60% la 72%, progresele cele mai mari înregistrându-se în Grecia, România, Irlanda, Republica Cehă și Croația. Țările cu rezultatele cele mai bune (peste 90% din populație utilizează internetul) sunt Danemarca, Suedia, Olanda și Luxemburg. Numărul cetățenilor UE care nu au utilizat niciodată Internetul constituie 20% (cu o treime mai puțini față de acum patru ani).

Progrese semnificative privind utilizarea Internetului s-au înregistrat în rândul categoriilor defavorizate (șomeri, persoane cu un nivel scăzut de educație și persoane în vârstă) – de la 41% (în urmă cu patru ani) la 57%.

Accesul la Internet a influențat dezvoltarea comerțului on-line: 47% dintre cetățenii UE fac, în prezent, cumpărături on-line, pondere care a crescut cu 10 puncte procentuale.

În "Tabloul de bord" se mai menționează că toți cetățenii europeni au acum acces la banda largă, cu mai multe opțiuni (fibră optică, cablu, ADSL sau conexiune mobilă 3G/4G) și la tarife convenabile la banda largă prin satelit.

Neelie Kroes, vicepreședintă a Comisiei Europene, a declarat că  Majoritatea cetățenilor europeni sunt activi acum în mediul digital și își doresc mai mult. Am rezolvat problema accesului la internet, dar deficitul în materie de competențe digitale persistă. Dacă nu vom lua mai multe măsuri, ne vom confrunta cu o subclasă analfabetă din punct de vedere digital în Europa.

Printre principalele provocări, evidențiate în documentul Comisiei Europene, se menționează: lipsa infrastructurii de bandă largă de mare viteză, mai ales în zonele rurale (numai 18% dintre gospodăriile rurale din UE au acces la banda largă de mare viteză); deficitul iminent în materie de competențe digitale (doar 14% dintre întreprinderile cu mai puțin de 250 de angajați efectuează vânzări on-line). În întreaga UE, nicio țară nu se apropie de realizarea obiectivului mediu al UE de 33% până în 2015. În 2013, serviciile de e-Guvernare au stagnat, fiind utilizate doar de 42% din populația UE. Dacă se continuă în acest ritm, statele membre nu vor atinge obiectivul de 50% stabilit pentru 2015.

În general, progresele privind utilizarea internetului sunt satisfăcătoare pentru 95 din cele 101 obiective stabilite pentru anul 2015.

A se vedea infogaficul AICI

Sursa foto: http://cdn-static.zdnet.com/