Potrivit președintelui Autorității de Reglementare în Comunicații (ANCOM), Cătălin Marinescu, în vara acestui an va fi organizată o dezbatere publică privind destinația celorlalte două multiplexuri neadjudecate în cadrul licitației și în funcție de rezultatele consultării, în toamnă se va organiza o nouă licitație pentru acestea.
"Prin cele trei multiplexe câștigate, SNR ar putea transmite aproximativ 45-50 de programe în format Standard Definition (SD)", a declarat Iana Bogdan, reprezentantă ANCOM.
Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune și televiziune, servicii multimedia suplimentare și alte date asociate de identificare transmise de la stațiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizând modulația digitală în limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvență.
Prin intermediul primului multiplex în UHF (MUX 1) "free to air", Societatea Națională de Radiocomunicații va avea obligația de transmitere în condiții transparente, concurențiale și nediscriminatorii, a posturilor publice și private de televiziune, care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului. Acest multiplex va trebui să asigure o acoperire în recepție fixă de 90% din populație și 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016.
ANCOM va acorda Societății Naționale de Radiocomunicații licențele de utilizare a frecvențelor radio în vederea operării celor trei multiplexuri naționale de televiziune digitală după achitarea taxei de licență. Licențele sunt acordate pentru o perioadă de 10 ani și vor intra în vigoare începând cu 17 iunie 2015.
Procesul de tranziție de la emisia analogică terestră de televiziune la emisia digitală terestră în România trebuie să se încheie până la 17 iunie 2015. După această dată, orice transmisie analogică terestră va înceta, aceasta fiind înlocuită cu transmisia digitală terestră a programelor de televiziune și servicii multimedia suplimentare.
Sursa foto: http://media.hotnews.ro/