Eşti aici

Rusia înăsprește controlul asupra proprietarilor străini ai presei scrise

17 Noiembrie 2014
1902 afişări
Companiile străine vor trebui să obțină în curând permis de la autoritățile ruse, dacă vor dori să cumpere o cotă de participare mai mare de 25% în ziarele și revistele din Rusia. Cotidianul de afaceri „Vedomosti” califică acest fapt drept extindere a controlului statului asupra unui sector, care încă nu și-a revenit după modificările legislative efectuate mai devreme anul acesta.

Precizăm că, în octombrie curent președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care interzice companiilor străine să dețină mai mult de 20% în companiile mass-media din Rusia.

Mai devreme, o altă lege interzicea companiilor străine să dețină mai mult de 50% din companiile de televiziune și radio terestre, însă legea în cauză nu se referea la presa scrisă.

Potrivit „Vedomosti”, noile modificări care vor intra în vigoare începând cu data de 6 decembrie 2014, ar putea  schimba radical peisajul presei scrise din Rusia, unde cei mai mari actori – companiile Burda, Hearst Shkulev Media și Sanoma Independent Media, proprietarul publicației „The Moscow Times” – se află în totalitate sau parțial în proprietate străină.

La 1 februarie 2017, cele trei companii vor trebui să-și aducă structura proprietății în conformitate cu noua lege. Modificările recente permit autorităților să se expună asupra modului în care acestea își pot gestiona activele până atunci.

În special, ar putea fi afectate planurile anunțate de grupul american Hearst privind cumpărarea părții companiei Sanoma Independent Media în compania Fashion Press, pe care o dețin împreună și care publică versiunile rusești ale revistelor „Cosmopolitan”, „Esquire” ș.a. Hearst a acceptat recent să se folosească de dreptul său prioritar pentru a procura cealaltă jumătate a Fashion Press, anunță „Vedomosti” cu referire la surse neidentificate, apropiate ambelor părți ale tranzacției.

Conform modificării legislative menționate mai sus, cumpărătorii străini, interesați în procurarea publicațiilor cu un anumit tiraj, vor trebui să depună cereri la Serviciul Federal Antimonopol al Rusiei. Serviciul va examina cererile și le va transmite cu recomandare comitetului de stat pentru investiții străine, care va lua decizia finală.

Serviciul Federal Antimonopol și comitetul de stat au refuzat deja tranzacții mari în perioada precedentă. În 2008, de exemplu, Serviciul a respins cererea din partea Google privind cumpărarea sistemului rus de publicitate contextuală „Begun”.

 
Sursa text și foto: http://www.themoscowtimes.com/