Eşti aici

Jurnalişti din zece ţări africane şi-au disputat Premiul pentru verificarea faptelor

19 Noiembrie 2014
1349 de afişări
Primul Premiu african pentru verificarea faptelor a fost decernat vineri, 14 noiembrie, unor  jurnalişti de pe continent care s-au remarcat prin imparţialitate şi corectitudine în profesia lor. Evenimentul a avut loc la Nairobi, cu suportul Fundaţiei Agenţiei France Press, o subdiviziune a AFP, care sprijină acţiunile de instruire în domeniul mass media, şi Africa Check, o organizație fondată în 2012 cu scopul de a „verifica imparțial și corect afirmațiile făcute în arena publică”.

Juriul, prezidat de către Eric Chinje, directorul executiv al organizației African Media Initiative, a examinat mai mult de 40 de lucrări ale candidaţilor din zece țări africane. Locul I, în valoare de 2000 de euro, a fost câştigat de jurnaliștii Edem Srem, Andoh Appiah din Ghana, împreună cu  echipa lor din multiworld.com. În reportajul acestora, intitulat “Trading Ghana’s Water for Gold”, este abordată problema afirmațiilor false ale guvernului, precum că a fost stopată practica periculoasă a mineritului de aur prin spălarea nisipului pe râuri, care distruge multe râuri din Ghana. Premiul II, în valoare de 1000 de euro, a revenit jurnaliştilor Paul Shalala de la Corporația audiovizuală a Zambiei (Zambia Broadcasting Corporation), care a scris despre afirmațiile false privind impactul investițiilor internaționale în extracția de resurse asupra securității alimentare a țării, și Victor Amadala, de la kenyakidz.com, care a demonstrat în reportajul său falsitatea superstițiilor, ce îi făc pe părinți să extragă dinții copiilor.

Proiectul s-a desfășurat în parteneriat cu facultatea de jurnalism a Universității Witwatersrand din Johannesburg, iar acordarea pemiilor a avut drept scop să promoveze „o formă nouă și importantă a jurnalismului pe continent”, precum şi să „contribuie la instituirea unui cult al  corectitudinii în rândurile următoarei generații de jurnaliști”.

Surse: http://news.yahoo.com
           http://africacheck.org