„Salvados” (în română Salvat) este o emisiune a canalului spaniol La Sexta, ce conține reportaje și interviuri de actualitate. Emisiunea este produsă și prezentată de jurnalistul spaniol Jordi Évole care, datorită stilului său provocator, a făcut din „Salvados” un lider de audiență pe piața media spaniolă.
Într-un moment de criză economică profundă, în care mass-media spaniolă este, în mare parte, pro-guvernamentală și conservatoare, realizatorii emisiunii „Salvados” abordează lucrurile într-o manieră diferită. În emisiune sunt dezbătute cele mai controversate teme și probleme ale Spaniei, cum ar fi cele de sănătate, educație, pensiile, afaceri sau corupția politică.
Emisiunea, lansată acum cinci ani, îi lua inițial în de râdere pe politicieni folosind un ton ironic și sarcastic. Ulterior, s-a trecut la o abordare mai formală și un limbaj accesibil publicului larg. „Trebuie să fim foarte critici”, spune realizatorul emisiunii Jordi Évole. „O țară într-o situație îngrozitoare trebuie să primească informații de încredere în loc de umor și sarcasm”, adaugă acesta.
Munca jurnalistului a atras și atenția publicației New York Times, în care se vorbește despre impactul emisiunii sale după ce, în aprilie, el a difuzat o investigație despre un accident la metroul din Valencia din 2006, în urma căruia au murit 43 de oameni, iar alți 47 au fost răniți. Din investigația jurnalistului rezultă că autoritățile locale ar fi mituit unii martori, pentru ca anumiți oficiali de rang înalt să fie scutiți de pedeapsă în respectivul dosar. După difuzarea emisiunii lui Évole, în care jurnalistul a oferit victimelor ocazia să se facă auzite, mii de oameni au ieșit pe străzile Valenciei să protesteze. Ei au cerut să se facă o nouă anchetă în acest caz.
New York Times a evidențiat carisma și fermitatea jurnalistului catalan în a denunța abuzurile celor care dețin puterea politică și cea financiară în Spania. Ei l-au comparat pe Évole cu cineastul Michael Moore, subliniind abilitatea amândurora de a da în vileag scandaluri, precum și faptul că ambii au optat pentru stilul vestimentar casual - tricou și blugi. „Noi nu avem bani și nu ne permitem să ne cumpărăm haine”, glumește jurnalistul spaniol.
Acesta este comparat și cu politicianul italian Beppe Grillo, fondatorul și liderul Mișcării Cinci Stele, care este fost umorist. Évole spune că nu-și dorește să se lanseze în politică, așa cum îi sugerează fanii săi. „Eu obișnuiesc să întreb înainte să judec. Nu mă văd ca varianta spaniolă a lui Beppe Grillo”.
Și agenția britanică Reuters a scris despre impactul muncii lui Évole: „în fiecare duminică seara până la 4,3 milioane de oameni în Spania urmăresc în fața ecranelor emisiunea Salvados care a devenit un succes și îi ajută pe spaniolii chinuiți de criză să înțeleagă de ce țara lor a ajuns în această dezordine”.
După succesul imens, emisiunea și-a luat vara aceasta o pauză și va reveni la toamnă cu un nou sezon. „Acest an a fost unul în care am trăit periculos, să vedem ce ne va aduce anul viitor”, conchide Évole.
sursa foto: http://www.que.es/