Eşti aici

„Reporterii fără frontiere” califica drept ”represalii” urmărirea în judecată a doi jurnaliști din Rusia

21 Noiembrie 2014
1391 de afişări
Urmărirea în judecată a jurnaliștilor ruși Serghei Reznik (Iujnîi Federalnîi) și Alexandr Tolmaciov (Upolnomocen zaiaviti, Pro Rostov) continuă, fiindu-le aduse mai multe învinuiri, inclusiv de șantaj. „Reporterii fără frontiere” resping însă acuzațiile și consideră acțiunile justiției ruse drept încercare de a intimida presa. Atât Reznic, cât și Tolmaciov sunt cunoscuți pentru investigarea cazurilor de corupție și critica în adresa unor persoane oficiale din orașul Rostov-pe-Don, unde activează.

La 24 iulie 2014, Serghei Reznik, care fusese deja condamnat la 18 luni de colonie anul trecut, a fost adus în judecată de către Roman Klimov, fostul adjunct al procurorului regiunii Rostov-pe-Don, Dmitrii Ișcenko, actualmente șeful direcției pentru combaterea extremismului, și Andrei Glinkin, ofițer de poliție din Rostov-pe- Don. Cei doi au fost criticați, anterior, în materialele publicate de jurnalist. Alexandr Tolmaciov, jurnalist de investigație care a scris despre corupție, și-a petrecut trei ani în detenție preventivă, iar la 29 octombrie curent a fost acuzat de șantaj și condamnat la nouă ani de detenție într-o colonie cu regim strict.

Organizația „Reporterii fără frontiere” consideră aceste cazuri drept represalii cu scopul de a-i intimida pe jurnaliști și de a-i face să pună capăt investigațiilor lor. După cum afirmă șeful Biroului pentru Europa de Est și Asia Centrală, Johann Bihir, în examinarea dosarelor lui Reznik și Tolmaciov au avut loc „multiple erori de procedură și probe slabe”, fapt care le face inechitabile și vicioase.

Apărătorii jurnaliștilor solicită transferarea celor două dosare penale către alte instanțe, în speranța ca procesele de judecată să fie mai imparțiale.

Sursa: http://en.rsf.org